ПОКРЕНУТА ИСТРАГА: Динкић и Лабус поново на удару полиције због продаје злата из државних резерви и НШ

Kако “Ало!“ ексклузивно сазнаје пре неколико дана покренута је нова истрага против некадашњег министра и гувернера Централне банке Млађана Динкића и бившег потпредседника Владе Мирољуба Лабуса!

Према речима нашег одлично обавештеног извора из истраге, биће испитана њихова одговорност за два случаја. Први је продаја злата из државних резерви, а други “Национална штедионица“ (НШ).

– Појавили су се нови докази против недакашњих функционера за та два случаја којима је немрљиво оштећен државни буџет, и због тога је покренута нова истрага, о другим детаљима за сада је прерано говорити – казао нам је наш извор.

Приватизација Националне штедионице нашла се на листи 24 спорне приватизације које је ЕУ доставила Влади Србије 2011. године. Динкић је неколико пута тврдио да не сноси „апсолутно никакву одговорност“ за овај случај јер је тада био у опозицији, већ је одговорност за докапитализацију државних банака тада била у искључивој надлежности министра финансија Божидара Ђелића. Према извештају Савета за бробу против корупције из 2004. године спорно је то што је “Национална штедионица” као приватна банка направљена уз велику помоћ државе. Додељене су јој филијале тадашње Службе платног промета (СДK-а) чије је раднике годину дана плаћала држава. На почетку држава је била већински власник са више од 60 одсто акција, да би затим имала мањински пакет од 37 одсто пошто су приватни власници у међувремену сапровели неколико докапитализација тако да је државни удео опадао. Већински власник НШ 2005. године са 62,3 одсто акција постала је ЕФГ Еуробанк груп, којој су приватни власници продали своје акције. Међу власницима који су продали свој удео су била и предузећа тајкуна Војина Лазаревића и Вука Хамовића.

Поводом случаја НШ, Динкић је последњи пут саслушан у октобру 2013. године, а неколико година касније, Тужилаштво је обуставило истрагу.

Kада је реч о продаји злата, лидер радикала Војислав Шешељ надавно је двојицу бивших државних функционера Лабуса и Динкића означио као главне кривце за подају 1,2 тоне злата из државних резерви за 12 милиона фунти.

– СРС има податке да је 4. новембра 2000. након оружаног заузимања Народне банке Југославије Млађан Динкић као гувернер упутио захтев да се 1,2 тоне злата у резервама у Београду прода на светском тржишту. Тај захтев је упућен Министарству за спољну трговину СРЈ, а иако је Динкић тада упозорен да се оружје и злато налазе на посебном режиму и процедури за извоз и продају. По налогу Мирољуба Лабуса, злато је продато на Лондонској берзи за 12 милиона фунти. Тих 12 милиона пребачено је у Москву, у банку која је потом преименована у Ексим банку, једно од чворишта прања новца, а преко које су се завршавали прљави послови у СРЈ – казао је Шешељ.

И гувернерка НБС-а Јоргованка Табаковић изразила је сумњу да је део злата из девизних резерви нестао у време док је Динкић био на челу те институције.

Loading...