БРИТАНИЈА СПРЕМА УДАР НА СРБИЈУ: Лондон УЦЕЊУЈЕ државе које повлаче признавање независности Косова

Велика Британија није повукла дипломатски већ политички потез улажући протест држави Суринам због њене одлуке да повуче признање независности Косова и Метохије. Лондон овим поступком није само изашао из оквира дипломатске културе, већ је направио и својеврстан преседан незапамћен у свету дипломатије.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже Британија показује континуитет у традиционалној политици на Балкану која је пре свега антируска, а онда у том контексту и антисрпска.

– Тако Британија изражава незадовољство на начин који није познат у међународној пракси. Нарочито јер се ради о држави која је изнела став о некој трећој држави, због чега ово не може да добије другачију квалификацију осим политичке – уверен је.

Чини ми се да овакво понашање Британије може да се посматра и из тог угла, јер они, очигледно у својој свести и даље сматрају да су империјално царство, што показује да се колонијална свест код њих није променила. Јер, са аспекта међународног права, понашање им је необјашњиво, наводи он.

Миливојевић подсећа да су Британци у УН увек били најгласнији када је реч о томе да се косовско питање скине са дневног реда, а имали су и најтврђи став када је реч о српском непризнавању самопроглашене државе Косово.

– Према томе, Британија сада, на неки начин, показује и континуитет у својој традиционалној политици на Балкану која је пре свега антируска, а онда у том контексту и антисрпска. Али она се и до сада манифестовала најтврђим ставом везаним за Косово и Метохију и односу према Србији у вези са тим – напомиње Миливојевић.

Дејан Мировић, професор међународног права, каже да се не сећа да Британија има неки уговор са тзв. Косовом, по коме је то протекторат Британије или по коме је Британија та која се обавезала да штити интересе Косова.

– Не памтим овакав случај, да трећа држава у свету улаже овакав протест због нечега што се ње директно не тиче. Ово бих оценио као неку врсту провокације, која је усмерена ка трећим земљама – каже Мировић.

Он каже да овакав потез Британије може и те како да утиче на неке друге државе које су попут Суринама, посебно на оне које су својевремено биле колоније, а Британија је, подсећа, некад била највећа колонијална сила.

Loading...