ДИРЕКТАН СУДАР – НИКИ ХЕЈЛИ: У Сирији настављамо са офанзивом; ЛАВРОВ: Не покушавајте, тамо сте илегално ИНАЧЕ . . .

Сједињене Државе ће тражити правду у Сирији по властитим условима, каже америчка представница у УН, Ники Хејли.

Хејлијева је рекла ће са или без сагласности Савета безбедности УН-а, Вашингтон “наставити да се бори за правду и одговорност у Сирији.“

САД су сличне акције предузели у Либији 2011. године.

Хејлијева ове опаске изнела у петак након што је Русија ставила вето на резолуцију УН-а о продужењу истраге о сиријском хемијском оружју.

“Уз сагласност овог савета, или самостално, неконтролисани опструкцијом Русије, ми ћемо наставити да се боримо за правду и одговорност у Сирији,“ рекла је Хејлијева, ударајући на руски вето на нацрт резолуције.

Пресс ТВ извештава: Мандат за америчку резолуцију, познату као Јоинт Инвестигативе Мецханисм (ЈИМ), истекао је у петак. Ово је трећи пут за месец дана да је Русија ставила вето на покушаје УН-а да продуже истрагу.

Стални члан Савета, Русија, пристала је на креирање истраге пре две године, али је доследно доводила у питање њен рад и закључке. У више наврата је истицала грешке у раду истраживача.

Руски амбасадор у УН, Василиј Небензија, изјавио је у петак да се истрага може продужити само ако се поправе “фундаметналне грешке у њиховом раду.“ Он је рекао да су у протекле две године истраживачи имали “гумене печате на неоснованим оптужбама против Сирије.“

Они су оптужили сиријског председника Башара Асада за употребу хемијског оружја против свог народа. Међутим, Сирија је више пута одбацила ове оптужбе.

Хејлијева је даље рекла да је Русија протеклих неколико недеља покушавала да “одложи, одврати и на крају победи напоре да се осигура одговорност за нападе хемијским оружјем у Сирији.“

“Русија траћи наше време,“ рекла је она.

Loading...