МЕТЕ СРБИЈА И РУСИЈА: Почела офанзива Америке на Балкан — САД шаљу Кондолизу Рајс

Избор Кондолизе Рајс за новог „играча“ САД за Косово и Босну и Херцеговину задовољио би и демократе и републиканце у Америци, а додатни поен јој је то што важи и за доброг познаваоца Русије, која је Вашингтону главна мета.

Инсистирање Косова на учешћу Америке у дијалогу између Београда и Приштине само је врх леденог брега у плановима које САД има за Западни Балкан. У средишту приче је не само укључивање Америке у бриселске преговоре, већ и оживљавање и инсталација идеје, која је пре неколико година потекла из Вашингтона, о именовању њиховог специјалног изасланика за Балкан.

Према сазнањима Спутњика, главни кандидат за ту позицију је Кондолиза Рајс, а циљ је јасан: америчка „контрола“ Русије путем њихове „чврсте руке“ на Косову и у Босни и Херцеговини, а све преко леђа Србије, тврди наш извор.

Како се планира, у питању је, дакле, једна врста америчког мониторинга. Они се, наиме, не би мешали директно у преговоре Београда и Приштине, већ би све препустили Бриселу, који има шта да понуди и једној и другој страни до краја завршног процеса: Београду чланство у ЕУ, а Косову кандидатуру.

„Америка, дакле, не жели да се меша директно у преговоре. Њен циљ је да фактички надгледа завршни процес у вези са Косовом, али и да реши питање БиХ, пре свега због политичких процеса у Републици Српској. Оба пројекта, Косово и БиХ, јесу, као што знамо, чедо Америке на Балкану, а уједно и сигурно политичко упориште САД у Европи. С обзиром да се Европа мења, поново је постало битно да Америка има своје упориште у овом делу Старог континента. А да не помињемо војну позицију“, тврди наш саговорник.

Loading...