ЛОШ СРБИН, ШЉАМ, ГЕНОЦИДНИ ПРОВОКАТОР: Новинар ХРТ-а мета напада због једног питања

Хрватска јавност различито реагује на захтев ратних ветерана за смену новинара ХРТ-а Александра Станковића, водитеља култне емисије „Недељом у два“. Његова матична кућа оградила се од новинара због тога што је „домовински рат“ поистоветио са грађанским ратом, а Друштво новинарима Хрватске је осудило ту реакцију хрватског јавног сервиса.

Након што је Станковић у последњој емисији „Недељом у два“ ветерана одбране Вуковара Предрага Мишића питао шта је то што му смета у изјави да се у Хрватској вођен грађански рат, а потом, како преноси портал „Индекс“, у складу са новинарском професијом поставио и неколико потпитања у којима је понудио противаргументе за тврдње саговорника, на њега је уследила је масовна хајка десничарских медија и бранитељских удружења.

Они су се питали како се Станковић уопште усудио да пита и сугерише да је у Хрватској деведесетих година прошлог века вођен и грађански рат.

У Станковићевом правцу, пише „Индекс“, сручила се огромна количина мржње и по националној основи, прозвали су га „лошим Србином“, у етру Винковачке ТВ, која се преко Агенције за електронске медије финансира јавним новцем.

Станковића су у тој хајци назвали и „шљамом“, „геноцидним провокатором“, а није изостала ни порука да заједно са „Пуповцем оде у Србију“.

Поред тога, тражено је и да Станковић одмах добије отказ на ХРТ-у.

Уместо да Станковића заштити, ХРТ се придружио прогону, подсећа портал, који сматра да би у таквој ситуацији једна нормална медијска кућа требало јавно да стане у заштиту свог новинара.

ХРТ се, међутим, наводи „Индекс“, одлучио за другачији потез, па је и у централном „Дневнику“ прочитано саопштење којим су се оградили од Станковића.

У саопштењу ХРТ се цитира Декларација о „домовинском рату“, у којој стоји да су „на Републику Хрватску оружану агресију извршиле Србија, Црна Гора и ЈНА са оружаном побуном дела српскога народа у Хрватској“ и истиче да су „темељне вредности ’домовинског рата‘ једногласно прихваћене од целог хрватског народа и свих грађана Републике Хрватске“.

Портал „Индекс“ оштро је критиковао ту одлуку хрватског јавног сервиса и закључио:

„Хоће ли Србија анектирати Славонију и Барању, Мађарска Међимурје, а Италија Истру ако неко јавно устврди да је у Хрватској почетком деведесетих година прошлог века вођен и грађански рат? Наравно да не“, констатује „Индекс“.

 

Извор: rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Емисија која је запалила Хрватску

Loading...