БИЉАНА ПЛАВШИЋ О ПРЕСУДИ МЛАДИЋУ: Ратку је судбина запечаћена

Некадашња председница Републике Српске и хашка осуђеница Биљана Плавшић ексклузивно за “Ало!” коментарисала је пресуду Ратку Младићу у Хашком трибуналу и поручила да за “њеног Ратка, као ни за све Србе у Хагу никада није било, нити ће бити наде”.

– Гледала сам на телевизији изрицање пресуде Ратку Младићу, нисам то желела да пропустим. Све ми је то јако тешко пало… – овим речима почела је Биљана разговор уз сузе.

Шта вам је најтеже пало?

– Све… Kада сам га видела како улази у судницу застала ми је кнедла у грлу. Много ми је жао што није у бољој кондицији и што се види да му је здравље доста угрожено.

Kако коментаришете изречену доживотну затворску казну?

– Младћ дели судбину свих Срба. То је било за очекивати да га тако казне. Одавно је познато да нема за Србе правде у Хагу.

Ово је ипак првостепена пресуда, одбрана генерала Младића најавила је жалбу?

– Ма ајте, каква црна жалба. Тај суд је своје првостепене одлуке мењао само када је требало од робије спасити и ослободити Готовину, Маркача и Харадинаја. Да се Хашки суд држи принципа правде онда би се Срби и Младић могли нечему понадати. Овако… (уздах) бојим се да нема наде.

Чврсто верујете да се жалбом не може ништа променити?

– Морате нешто да знате. Није Младић ни шиптар, ни Хрват, ни Муслиман па да га у другостепеном поступку ослободе. Он је Србин и њему је судбина запечаћена. Хаг је суд само за Србе и то је сада свима јасно. Далеко му лепа кућа.

Причате о заједничком животу у Босни?

– Да. Видите да Међународна заједница и читав Запад нас Србе гура заједно са Хрватима и Муслиманима у исту државу, али тешко је то. То је као да вам неко покушава да навуче одело три броја мање, али ја бих рекла да су нам они скројили лудачку кошуљу.

Loading...