РУСИЈА И АМЕРИКА У КЛИНЧУ ЗБОГ МЛАДИЋА: Пресуда као још један повод за одмеравање снага

Највеће силе се опет препуцавају због Срба! Након што је Хашки трибунал осудио Ратка Младића, бившег команданта Војске Републике Српске, на доживотну казну затвора, потпуно супротне реакције експресно су стигле из Русије и из Сједињених Америчких Држава!

Једни пресуду називају неправдом и антисрпским актом, други дугоочекиваном правдом…Марија Захарова, званична представница Министарства спољних послова Русије, рекла је да је пресуда Младићу наставак политизоване линије рада Хашког суда, засноване на антисрпском тумачењу догађаја из деведесетих година прошлог века на просторима бивше Југославије.

Захарова је рекла да таква политика не само да не доприноси реализацији основних принципа неизбежног кажњавања за ратне злочине већ и сваким кораком све више отежава процес помирења на Балкану.

– Инфериорност логике Хашког трибунала огледа се и у томе што је, и поред утврђивања Младићеве кривице због тога што је особље УН држао као таоце, иако их је тиме сачувао од бомби НАТО, занемарио чињеницу да је НАТО бомбардовањем бесправно спроводио војну операцију на територији тадашње Југославије – нагласила је она.

У тим нападима је, како је рекла, погинуло мноштво цивила и деце, а да нико на западу због тога није одговарао.

– Иако се Трибунал до краја године гаси, ми рачунамо на то да ће сви механизми поводом наставка тог процеса, укључујући и могућност подношења жалби, бити максимално ефикасни, професионални и без предрасуда, што је неопходно како би се очувао мир на Балкану – закључила је Захарова.

Loading...