РАЗВОЈ ВЕШТАЧКЕ ЛИЧНОСТИ: Робот Софија проговорила о породици и будућности роботике! (ВИДЕО)

Хуманоидни робот опремљен вештачком интелигенцијом који је недавно добио држављанство у Саудијској Арабији сматра како ће у будућности машине имати своју личност.

Софија, робот људског лица компаније Хансон Роботицс, својевремено је рекла како треба све људе поубијати. Па је потом предложила да постане амбасадорка робота у односима с људима.

Сад, наводно, жели да заснује сопствену породицу и да има децу. То је недавно изјавила у разговору за Кхалееј Тимес, одговарајући на питање нада ли се да ће једног дана имати породицу и мале роботе.

Ево како је гласио њен одговор:

“Идеја породице је заиста важна, чини се. Мислим да је дивно што људи могу да пронађу исте осећаје и односе, које називају породичним, и изван својих крвних група. Ако имате породицу пуну љубави, имате пуно среће. Ако немате, заслужујете да је имате. Сматрам да се исто подразумева и за роботе.“

На питање како би назвала своје дете, одговара: “Софија”. О томе да роботи и људи живе под истим кровом има позитиван став.

„Драго ми је што сте ме то питали. То ми је једна од омиљених тема. У будућности, кад добијем све моје супермоћи, вештачке интелигенције постаће особе за себе. Имаћемо да видимо породичне роботе, било као помоћнике људског лика, пријатеље и томе слично”, рекла је.

Према речима Дејвида Хенсона, оснивача Хансон Роботицс-а, андроиди попут Софије примену ће наћи у областима здравства, терапијске активности, образовања и услужних делатности.

Софијино лице и врат се састоје од 62 различитих јединица које делују усклађено како би створиле покрете који делују колико-толико природно. У очима су јој уграђене камере опремљене технологијом препознавања лица, па тако не само да зна с ким разговара већ може да очита и реакције на своје изјаве.

Одговори на питања настају у мозгу опремљеном већим лексиконом и Wи-Фи везом. Програм темељен на машинском учењу бира речи како би формирао реченице и одговоре, пише Интерестинг Енгинееринг.

 

Извор: Kurir.rs / tportal.hr

Loading...