ОЕБС УПОЗОРАВА: Један појачан батаљон на погрешном месту, и ето рата у Европи

Генерални секретар ОЕБС-a Томас Гремингер упозорио је, поводом све учесталијих инцидената и маневара у близини граница, на ризик војне ескалације у Европи.
„Постоје ситуације које би могле бити опасне“, указао је Гремингер у интервјуу аустријској агенцији АПА.

Према његовим речима, неопходне су мере за постизање поверења, више транспарентности и средњерочно ефективнију контролу наоружања.

„Имамо све више маневара и стационирање трупа у близини границе“, навео је Гремингер, алудирајући на Русију и НАТО чланице. Истакао је да ту постоји ризик од ескалације, као и ризик „за неразумевање“.

Констатовао је да тренутно влада „апсолутни дефицит поверења“ међу важним актерима на простору ОЕБС.

Бечки документ, којим су се земље чланице ОЕБС-a договориле око мера за успостављање поверења, како истиче Гремингер, мора бити под хитно прилагођен данашњој реалности.

Подсетио је да је тај документ из доба Хладног рата и да је усмерен на велике ратове, а данас већ појачани батаљон на погрешном месту може представљати безбедносни ризик.

С тим у вези, швајцарски дипломата захтева смањење доње границе за војне вежбе, које морају бити најављиване и на којима морају бити дозвољене посете.

Од Савета министара ОЕБС, који се идуће недеље одржава у Бечу, Гремингер очекује политичке импулсе за примену споразума из Минска у вези са кризом у Украјини.

„Очекујем макар јасну подршку активностима ОЕБС у Украјини. То је важно за наш рад“, указао је он.

Loading...