ЕКСКЛУЗИВНО: Једну врућу тему могли би да разреше српски и руски патријарх

Биће то прилика да продискутују веома спорну одлуку Бугарске патријаршије да заступа интересе Македонске православне цркве у расколу и да православна црква изађе још чвршће повезана из ове ситуације у коју нас је Македонска црква у расколу непромишљено гурнула, сматра историчар Александар Раковић.

Делегација Српске православне цркве, коју предводи Његова светост патријарх српски господин Иринеј, у посети је Московској патријаршији, где ће до 8. децембра присуствовати значајном јубилеју — обележавању стоте годишњице успостављања Патријаршије у Руској православној цркви и устоличења првог патријарха московског и све Русије — Светог Тихона.

Историчар Александар Раковић за Спутњик каже да је обележавање стогодишњице Сверуског помесног сабора из 1917. године врло значајан јубилеј, којем ће присуствовати представници и поглавари сестринских православних цркава.

„Овај сабор је изузетна прилика да се дискутује о многим темама које су важне за православну цркву у целини. Такође, ово је прилика да се наш патријарх види не само са руским патријархом и другим руским архијерејима, већ и са поглаварима православних цркава који долазе из других држава“, каже Раковић.

Према његовим речима, православни јубилеј у Москви биће прилика како за сумирање утисака о односима православних цркава у неколико последњих година, тако можда и за сусрет српског и бугарског патријарха.

„Биће то одлична прилика да продискутују, према мом мишљењу, веома спорну одлуку Бугарске патријаршије да заступа интересе Македонске православне цркве у расколу. То је прилика да се, уколико има неких несугласица, оне превазиђу, и да православна црква изађе још чвршће повезана из ове ситуације у коју нас је Македонска црква у расколу непромишљено гурнула. Немам информацију да ће до сусрета српског и бугарског поглавара сигурно доћи, али ми досадашње искуство говори да је то врло могуће и верујем да ће на том састанку онда бити и руски патријарх и још неки архијереји Руске цркве. Не треба заборавити да је Руска православна црква претходних година давала свој допринос и заправо је помогла да епископ Охридске архиепископије СПЦ Јован Вранишковски буде пуштен из затвора у Скопљу“, напомиње Раковић.

Према његовим речима, за Српску православну цркву је од највеће важности косовско-метохијско питање.

„Руска црква је до сада давала велику подршку нашој Цркви, а даваће је и убудуће, као што то чини и Руска Федерација, али овај сабор је, наравно, прилика да се продискутује о црквама и манастирима на КиМ, који се у овом тренутку налазе на окупираном простору и да се можда пронађу и нека решења, уколико је то могуће“, каже Раковић.

Иначе, у делегацији СПЦ, поред патријарха Иринеја, налазе се и епископ бачки Иринеј и старешина Храма Светог Саве на Врачару архимандрит Стефан (Шарић). У пратњи делегације биће викарни епископ моравички и старешина Подворја Српске православне цркве у Москви господин Антоније, игуман Манастира Ковиљ архимандрит Исихије (Рогић) и ипођакон Дејан Накић.

 

Извор: rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

ИНТЕРВЈУ: Зоран Пановић – На Балкану још увек тиња мржња и то треба да нас плаши!

Loading...