КИМ ХОЋЕ ДА ПРЕГОВАРА, АЛИ ИМА ЈЕДАН УСЛОВ: Ево шта тражи лидер Северне Кореје

Северна Кореја је саму себе независно прогласила нуклеарном државом и не треба јој признање Запада као услов за преговоре о решењу за Корејско полуострво, рекао је шеф делегације руске Думе по повратку из Пјонгјанга, изразивши уверење да је Северна Кореја спремна за преговоре, али уз посредовање Русије.

„Њима (Пјонгјангу) није потребно признање Запада. Северна Кореја одавно себе сматра нуклеарном државом. Уз то, након што су извели најновију ракетну пробу (29. новембра), они верују да су достигли једнакост са САД (по питању нуклеарног наоружања)“, рекао је координатор групе руских посланика за односе с парламентом Северне Кореје Казбек Таисајев.

Он је то навео у коментару на недавне наводе да Северна Кореја поставља признавање свог нуклеарног статуса као услов за преговоре.

Таисајев истиче да Северна Кореја „не верује никоме сем Русије“.

„Године 2016, севернокорејске власти и њихов лидер Ким Џонг-Ун били су спремни да обуставе пробе, али су САД и Јужна Кореја наставили да изводе војне вежбе и да провоцирају Северну Кореју својом реториком. Ипак, имам осећај да су спремни за преговоре ако добију гаранције да их нико неће напасти“, рекао је он.

Таисајев је указао да Северна Кореја види активности Вашингтона и Сеула у близини својих граница „као директну претњу по своју безбедност“.

Делегација Групе пријатељства руске Државе Думе на челу са координатором Казбеком Таисајевим боравила је у посети Северној Кореји, на позив парламента те земље, од 27. новембра до данас, наводи руска агенција.

Loading...