СРПСКИ ОРЛОВИ ПРОТИВ АЛБАНСКЕ ЛЕГИЈЕ СТРАНАЦА: Меч са Швајцарском биће више од игре, и то у граду крваве историје! (ВИДЕО)

Биће Калињинград поприште нове битке, овај пут фудбалске

Жреб који нам је донео Швајцарце у групи на Мундијалу има и мало другачију димензију – довољно је погледати списак фудбалера ове земље, поједини ће имати мотив више зато што играју против Србије.

Посебан куриозитет је што ће заправо на обе стране бити фудбалера који ће играти против земље у којој су рођени. Александар Пријовић (Сент Гален) бориће се против Валона Бехрамија (Косовска Митровица) и Џердана Шаћирија (Гњилане), а ту су још „Македонци“ Блерим Џемаили (Тетово) и Адмир Мехмеди (Гостивар).

Са актуелног списка репрезентативаца Швајцарске, ту је још нападач Ријеке Марио Гаврановић, рођен у Лугану, Харис Сеферовић је пореклом из Санског Моста. Његови родитељи су крајем 1980-их емигрирали из БиХ, Харис је рођен 1992. године.

Ту није крај странцима, дефанзивац Мануел Акањи је нигеријског порекла, Рикарду Родригезу је отац Шпанац, мајка Чилеанка, па овај момак има три пасоша. Денис Закарија је рођен у Женеви 1996, родитељи су му из Судана и Заира, Брил Емболо је рођен у камерунској престоници Јаунде.

Ипак, посебно ће бити занимљив дуел са Џемаилијем, Шаћиријем и Гранитом Џаком, рођеним у Базелу. Његови родитељи су из Куршумлије, а његов млађи брат Таулант игра за Албанију, а заједничка им је неиспуњена жеља да заиграју за тзв. репрезентацију Косова.

АЛБАНСКИ ФУДБАЛЕРИ

Гранит Џака је још прошле године изразио жељу да заигра за репрезентацију тзв. државе Косова, али је добио негативан одговор ФИФА.

– На основу званичног дописа ФИФА, саопштено нам је да свако ко је играо на Европском првенство 2016. године нема право да мења државни тим. Фудбалска федерација и ФИФА нису се договорили око трансфера репрезентативаца Швајцарске – саопштио је тада разочарани Џака, док је Шаћири имао велику дилему пре њега.

– Шта ако ме селектор Косова буде желео за капитена? Никада не знате шта живот носи. Наравно да размишљам о томе – рекао је Шаћири и изазвао страх међу навијачима Швајцарске, коју прати и велики број Албанаца из дијаспоре.

Још у петак поподне, чим је Џердан Шаћири објавио фотографију састава групе са Бразилом, Костариком и Србијом, јавио се велики број Албанаца да прокоментарише жреб уз салве увреда на рачун Орлова.

Србија и Швајцарска имаће окршај у Калињинграду 22. јуна у 20.00, а не треба заборавити да је овај град заправо ексклава руске територије између Пољске и Литваније – дестинација приступачна навијачима са свих страна, па треба очекивати велику навијачку подршку са обе стране.

КАЛИЊИНГРАД

Град је иначе у Другом светском рату имао крваву историју, тешко га је бомбардовала савезничка авијација, Црвена армија је продрла у августу 1944. године, због чега је немачко становништво у страху избегло ка централној Немачкој. Многи који су остали су депортовани, а део територије је остао Совјетској Русији. Дошло је до насељавања становништва из Совјетског Савеза, град и област су добили име по председнику Врховног совјета СССР Михаилу Калињину.

Чувена је у историји Другог светског рата четвородневна битка за Кенигзберг (касније Калињинград) због те победе Совјета, после чега је 80 посто града уништено. У граду је било више од 200.000 Немаца и скоро сви су протерани, па је место упамћено као град више него бурне историје.

Сада ће се у њему писати нова историја мундијалског фудбала, играће се овде још мечеви Хрватска – Нигерија (16. јун), Шпанија – Мароко (25. јун) и Енглеска – Белгија (28. јун).

НАВИЈАЧИ

Албански навијачи (фото: ЈуТјуб)

Приступачност града чини га примамљивом дестинацијом за све навијаче, а познато је да Срби и Албанци имају јако упориште дијаспоре у земљама које нису далеко од Калињинграда. Такође, познато је да су Делије и Гробари акцијали још у Француској заједно са руским навијачима, иако наш тим није учествовао на последњем Европском првенству!

Уз то, навијачи Швајцарске албанског порекла не пропуштају ниједну прилику да покажу ко су, нарочито зато што имају неколико играча у тиму који то исто чине сваки пут, па нема сумње да ће у Калињинграду бити бурно током Мундијала. Подсећања ради, Швајцарска и Албанија су се састале на последњем Европском првенству и многи су тај меч доживели као пријатељски.

 

Извор: Telegraf.rs

Loading...