АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР: „САД треба да направе велику војну базу у БОСНИ да би осујетили амбиције Додика“ (ВИДЕО)

Јачање војног присуства на Западном Балкану допринело би миру и стабилности читавог региона, једна од порука је која је прошле недеље дошла из Вашингтону са састанка посвећеном нашем региону, али се ту отворило ново питање – која локација је најбоља за главну базу америчких војника. Косовски „Бондстил“ се наметнуо као логично решење, али је све више предлога да то буде једна од две локације у Босни и Херцеговини – Тузла или Брчко. Аргументи су различити, а главни је онај да би „америчка база у БиХ у потпуности осујетила напоре РС да се отцепи“.

За амерички Атланстки савет најбоља варијанта је „Бондстил“, као седиште америчког војног присуства у Југоисточној Европи, али има и другачијих мишљења.

„Босна буди најгоре страсти у Србији и Хрватској“

Како каже Курт Басунер, амерички аналитичар Центра за политику демократизације, Босна је „централна опасност и проблем на Балкану“ и, према његовом виђењу, трајно америчко војно присуство јесте потребно, али у Тузли.

– Постоји дубоко уверење да је Босна централна претња и проблем. То је место где ствари могу да крену наопако, и све док Босна остаје отворено питање, то буди најгоре страсти у Србији и Хрватској. Атлантски савет је инсистирао на сталном америчком присуству и НАТО војном присуству на Балкану, а имали су у виду „Бондстил“ на Косову. Моје мишљење је да треба користити базу „Орао“ у Тузли, јер има дужу писту – каже он.

Наводи и да је Брчко од кључног значаја у Босни и да, „ако се скине са дневног реда“, Република Српска се не може осамосталити.

– То би био крај те приче – навео је он за „Глас америке“.

БиХ центар нестабилности

Курт Басунер је за „Блиц“ појаснио да је његово становиште да је центар нестабилности и опасности у региону Босна и Херцеговина, због чега и сматра да би тамо требало успоставити војну базу.

– Главни циљ би био да се ојача мисија ЕУФОР у складу са Дејтонским споразумом. То би смањило улогу политичких актера у БиХ, али и у Србији и Хрватској, који шире страх протеклих 10 година – рекао је он за „Блиц“.

Поред тога, како додаје, стално војно присуство са другим НАТО савезницима показало би актерима ван региона да Запад остаје посвећен обезбеђењу сигурности и даљег демократског развоја региона, који се, како каже, последњу деценију креће уназад.

– Не видим никакав недостатак у томе да се активира војна база „Орао“ у Тузли, која има одличну писту. Ова база би могла да буде одлична основа за НАТО присуство у региону, уз додатни ефекат и пројектовање да се одржи мир, суверенитет и територијални интегритет БиХ. Такође, база и аеродром у Тузли имају предност, јер овај аеродром нема проблема са маглом као онај у Сарајеву – објашњава Басунел.

Поткопавање Додика

Случај Брчко је, каже, јасан – без контроле над њим Република Српска не може бити независна, нити може постојати контрола на релацији Бањалука-Бјељина-Београд.

– Стално војно присуство би у великој мери могло да „поткопа“ антидржавни програм председника РС Милорад Додика заједно са другим лидерима у БиХ који се ослањају на њихову способност да производе стални осећај несигурности. Она би у великој мери помогла у преорјентацији политичког дискурса у БиХ и да се фокус пребаци на одговорно управљање и економски развој, који су политичке елите потиснуле – сматра овај амерички аналитичар Центра за политику демократизације.

Он још додаје да би војна базе „Орао“ била много економичнија опција од „Бондстила“ или од изградње неке нове.

– Мислим и да ће мандат КФОР-а бити продужен на тим просторима. Под покровитељством Запада, кроз НАТО, подржани од Америке, неће се дезволити нови сукоби, ни унуташњи ни међународни – закључује Басунел.

Шеф НАТО: Остајемо на Косову

Да НАТО не планира да напусти Косово, јучје је за „Блиц“ говорио и Јенс Столтебнерг, генерални секретар НАТО, који је изјавио да НАТО нема планове да напусти Косово нити да смањи своје присуство у јужној српској прокрајини.

– Немамо планове да напустимо Косово. КФОР игра важну улогу на Косову и помаже да се обезбеди стабилност и мир. Било какво смањивање мисије зависиће од стања на терену. То за сада није у агенди. Пратимо ситуацију, а сада је она таква да је присуство НАТО потребно – рекао је Столтенберг за „Блиц“.

Иако је нам је синоћ један НАТО званички у Бриселу рекао да Алијанса не види претњу у региону због које би била потребна база, идеја о да се оне направе у Тузли и Брчком, код познавалаца прилика на Балкану, актуела је тема разговора.

Одржати или потпалити мир

И пензионисани генерал Војске Србије Срето Малиновић каже за „Блиц“ да се овакве идеје (предлог о НАТО базама у Тузли или Брчком) могу посматрати кроз призму одржавања стабилности у региону јер, „као што би могао одржавати мир, знамо да га је могао и потпалити”.

Друго, сматра, на ово би се могло гледати и кроз економски добитак места где се базе налазе, а трећа ствар је стратешко распоређивање у складу са геополитичким условима.

– Предлог Америчког савета сам чуо, али он је за сада предлог. Међутим, то не значи да не би могао да буде и претходница некој званичној одлуци. Када је реч о Брчком, можда се на то место гледа као локацију која би територијално „прекинула“ Републику Српску, чиме би она била у незгодном положају. Али, ако неко има намеру да решава проблем БиХ и РС, не треба да је искључи као једну од идеја – прича Малиновић.

Како каже, база у Тузли није непознаница, смештена је на аеродрому, и заправо је реч о уређеном простору као што је „Бондстил“. Она има инфраструктуру, простор за маневрсање, уређену писту дугу око 2.500 метара, не би морала да се гради из почетка…

– Не знамо које би снаге, као ни евентуално у Брчком, ту биле стациониране, колико би их било, чиме би се бавиле… Вероватно би морала да се уради стандардизација објеката и реорганизација али, у суштини, ова база не би била лоша као центар за многе ствари у региону – прича Малиновић, уз опаску да не верује у измештање „Бондстила“ у неком дужем временском периоду.

Косово није идеално место

Међутим, нешто другачије мишљење има амерички експерт за Балкан Данијел Сервер, који каже да „Бондстил“ није идеалан за стално војно присуство САД.

Мане Бодстила

– Био бих спреман да размотрим стално америчко војно присуство у Југоисточној Европи, али не могу да се сложим да је Камп „Бондстил“ идеалан за ту сврху – рекао је он.

Како је навео, „Бондстилу“ недостаје писта дужа од три километра колико је неопходна за озбиљну америчку базу, а изградња такве би била тешка с обзиром на топографију.

– За таквом базом нема ни потребе с обзиром да већ постоји база НАТО у италијанском Авијану која није много далеко од „Бондстила“. Важније је да америчка база било где у свету служи интересима САД које су снажно фокусиране на Блиски исток и Северну Африку. Имамо базе много ближе тим локацијама од „Бондстила“ – рекао је Сервер.

Он је навео и да Пентагон већ дуго жели да затвори „Бондстил“ јер не служи америчким интересима, али истакао и да „не можемо ни да претпоставимо да ћемо увек бити добродошли на Косову“.

– Млади косовски Албанци не разумеју зашто Косово нема своју војску, и на НАТО почињу да гледају као на препреку да се дође до тога, а „Бондстил“ нарочито игра улогу у том контексту – навео је он.

 

Извор: Lana Gedošević / blic.rs

БОНУС ВИДЕО

Ивица Дачић: Кога бре ви овде лазете, Ви сте као неки носиоци маслинове гранцице?

Loading...