ПУТИН ОБЈАВИО ПОБЕДУ: Потпуни крах терориста ДАЕШ-а на обалама Еуфрата

Председник Русије Владимир Путин објавио је потпуни пораз ДАЕШ-а на обалама Еуфрата у Сирији.

„Пре два сата министар одбране (Сергеј Шојгу) је рапортирао да су операције на источној и западној обали Еуфрата завршене потпуним поразом терориста“, рекао је руски председник.

„Наравно, и даље могу да постоје поједини центри отпора, али све у свему борба у овој фази и на овој територији је готова. Завршена је (нашом) потпуном победом и поразом терориста“, додао је председник.

Пре преласка на политичко решавање у Сирији неопходно је ојачати зоне деескалације и коначно прекинути крвопролиће у тој земљи, додао је Путин.

Он је рекао да након тога, заједно са свим учесницима сиријског процеса, владом Сирија, земљама региона и Уједињеним нацијама, треба прећи на „следећу фазу, а то је политички процес, почетак политичког процеса, стварање и имплементација, како смо се договорили на трилатералном састанку у Сочију председника Русије, Ирана и Турске, Конгреса народа Сирије“.

Путин је додао да је у том погледу важна и припрема новог устава.

„А затим, како се тај процес буде развијао, и (припрема) за председничке и парламентарне изборе“, додао је шеф државе.

„Али то је велики и дуг посао. За почетак, морају се предузети макар први кораци: учвршћивање стања које је сада успостављено, јачање зона деескалације, осигуравање коначног престанка крвопролића на територији Сирије и прелазак на процес мирног политичког решења“, закључио је Путин.

 

Извор: rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

ПУТИН: Исламска држава је америчка творевина (превод на српски)

Loading...