ХАМАС ПРЕТИ АМЕРИЧКОМ ПРЕДСЕДНИКУ: „Трамп отворио врата пакла“

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху навео је да је Трампова одлука о признању Јерусалима као главног града Израела историјска.

Са друге стране, Хамас каже да Трампова одлука отвара “врата пакла“.

Председник САД Доналд Трамп прогласио је Јерусалим главним градом Израела, истакавши да је то почетак новог приступа сукобу Израела и Палестине.

Осим тога, Трамп је навео и да ће САД пребацити амбасаду из Тел Авива у Јерусалим, али да Америка и даље подржава „решење о две државе“.

На основу плана Уједињених нација из 1947. године предвиђена је подела Палестине у три ентитета: јеврејску државу и арапску државу, а да Јерусалим буде „цорпус сепаратум“ (засебно тело, ентитет), под специјалним међународним режимом.

План су прихватили ционистички лидери, али су га арапске вође одбациле. Након престанка мандата Велике Британије над Палестином проглашена је држава Израел у мају 1948. године са западним Јерусалимом као главним градом, а источни Јерусалим је био под контролом Јордана.

Израел је источни део Јерусалима освојио у Шестодневном рату 1967. и касније га анектирао. На основу закона из 1980. Јерусалим је постао „вечни и недељиви“ главни град Израела.

Палестинска управа намерава међутим да источни Јерусалим прогласи главним градом своје будуће државе, независне Палестине која би обухватала Западну обалу и појас Газе.

Конгрес САД је 1995. године усвојио „Акт о јерусалимској амбасади“ којим позива своју владу да премести Амбасаду у Јерусалим „главни град државе Израел“. Закон је обавезујући, али има клаузулу која је омогућавала председницима САД да одлажу примену на по пола године. Бил Клинтон, Џорџ Буш Млађи и Барак Обама су систематски сваких шест месеци одлагали одлуку о пресељењу.

 

Извор: Б92

БОНУС ВИДЕО

Српска војска против шиптарских терориста у Прешеву

 

Loading...