ИСКОРИСТИО ПРИЛИКУ: Дачић неколико минута проћаскао с Лавровом

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић на кратко је разговарао са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим у Бечу.

Они учествују на 24. Савету министара ОЕБС.

Дачић је, улазећи у планарну салу, пред почетак седнице, коју је отворио председавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, искористио прилику да неколико минута разговара са руским колегом, јавља Тањугов извештач.

Иначе, главни град Аустрије данас је центар светске дипломатије, пошто се у њему одржава Савет министара ОЕБС на којем учествовује 41 шеф дипломатије, међу којима су и амерички и руски, Рекс Тилерсон и Сергеј Лавров.

Украјинска криза, али засигурно и јучерашња одлука САД да призна Јерусалим као главни град Израела биће главне теме дискусија на заседању ОЕБС.

Дачић ће, како је најављено, на маргинама дводневног скупа имати низ билатералних састанака са министрима држава учесница ОЕБС.

Аустрија, данашњим Саветом министара, завршава једногодишње председавање ОЕБС-у.

Званичан Беч најављује да ће Савет министара бити у знаку „заједничког савладавања безбедносних изазова“.

На дневном реду биће бројне претње по заједничку безбедност, као што су украјински конфликт, радикализација или тероризам.

Савет министара почеће пленарном седницом, на којој ће се обратити председавајући Курц и генерални секретар ОЕБС Томас Гремингер.

Након тога следе изјаве министара, а на листи говорника, међу најзанимљивијима медијима су Лавров на трећем месту и Тилерсон на петом.

Украјинска криза биће на дневном реду у петак, у дискусији која неће бити отворена за медије.

За сада је нејасно да ли ће Аустрија, као председавајућа, успети да прогура заједничке изјаве са састанка, а посебно се не очекује да ће имати успеха у постизању консензуса око заједничких закључака, којих није било од 2002. године.

Пажња међународних медија биће свакако усмерена пре свега на Тилерсона и Лаврова, који би данас требало да одрже билатерални састанак.

Савет министара ОЕБС одржава се под великим мерама безбедности, уз ангажовање више од 2.000 полицајаца и затаврање улица око палате Хофбург, у којем је седиште ове међународне организације.

Аустрија ће, председавање ОЕБС-у, од 1. јануара предате Италији.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

ДАЧИЋ И ЛАВРОВ: Обраћање јавности српског и руског шефа дипломатије

Loading...