КУРТИ: Косово има право да се на референдуму изјасни о уједињењу са Албанијом! (ВИДЕО)

Косово треба да има право да се на референдуму изјасни о уједињењу са Албанијом, каже у интервјуу за Дојче веле Аљбин Курти, посланик Самоопредељења.

Говорио је зашто одбацује бриселски дијалог и Заједницу српских општина.

– Одвојени смо од Албаније пре више од једног века, насилним, недемократским путем од стране великих сила. Желели бисмо да имамо право да се уједињавамо са Албанијом на демократски и миран начин, значи не бисмо почели трећи балкански рат – рекао је Курти у интервјуу вођеном на српском језику.

Новинарка је приметила да у просторијама покрета Самоопредељење, где је вођен интервју, нема застава Косова већ само Албаније.

– Наравно да ми признајемо Републику Косово, али мислимо да члан 1 тачка 3 Устава који нам не дозвољава да имамо спољни апсект нашег суверенитета – самоопредељење народа – није праведан. Мислимо да морамо да имамо то право. Мислимо да независност Косова није проглашена наспрам Албаније већ наспрам Србије – одговорио је Курти.

На питање о идејама о подели Косова или размени територија, север Косова за Прешевску долину, Курти је рекао:

– Мислим да Србија жели да ми то желимо, да на тај начин направимо трговину територијама. Тиме бисмо дигли руке од севера Косова.

Додао је да је против одустајања од севера Косова „не само због наше државе него и због Митровице, људи тамо, и економског развоја чија је суштина ревитализација Трепче“.

Против „дијалога без принципа“
– Мислим да Србија има исте циљеве, исти менталитет, исте политичаре, али друга средства јер су околности сада другачије. У принципу нисам против дијалога, али сам против дијалога без принципа – рекао је он.

Навео је да под појмом „нормализација“ Београд, Приштина и Брисел разумеју потпуно различите ствари.

– Мислим да је Србија абнормална држава, мислим да ни Косово није нормална држава. Ако нормализујете односе између две ненормалне државе то ће значити раст абнормалности. Ми желимо нормално Косово, нормалну Србију па ће нормални односи бити природна последица тога – поручује он.

Оценио је да помирења не може бити док Србија не призна Косово и не пристане да плати ратне репарације.

Србија „имитира“ Русију
Политичар Самоопредељења је изнео став да „Србија жели да постане главни играч у овом делу Балкана тиме што ће имитирати Русију“.

– Распад Совјетског Савеза довео је до велике хоботнице где у центру имате Руску Федерацију, па потом Белорусију, источну Украјину, Гагаузију, Придњестровље, Јужну Осетију… то су пипци хоботнице.

„Етнички суд“ за злочине ОВК
Упитан за став о Специјалном суду за злочине ОВК, Курти је рекао да је у питању „етнички суд“ чије ће одлуке „пропасти у Стразбуру“.

Додао је да за злочине над Србима треба да одговарају сви „појединци“ који су их починили.

– Не бих направио никакав компромис са правдом. Када би Самоопредељење било на власти, ми бисмо дигли шапе са институција владавина права, судови би били независни и они би могли да осуде те појединце – поручио је Курти.

За лоше стање на Косову Аљбин Курти део кривице приписује међународној заједници која је владала „парадигмом краткорочне политичке стабилности“.

– Кад год међународне дипломате кажу владавина права, они не мисле на правду и право већ на стабилност. Мене највише зачуђује што се међународна заједница на Косову, током 18 година након рата, уопште се није бавила злочинцима мира. Овде је била брутална неолиберална приватизација, непотизам потом тендероманија. Имали су безброј чињеница и аргумената да осуде ове корумпиране политичаре, али нису ништа урадили – закључио је Курти.

 

Извор: Dojče vele / Vestionline

Loading...