НАТО У СТРАХУ ОД СРБИЈЕ И РУСИЈЕ: Не ширимо се на Балкан јер смо добри људи, већ зато што се бојимо!

Волео бих да могу да кажем да све ово радимо јер смо добри људи, али искрено, ово радимо јер је у питању кључни безбедносни интерес НАТО – да немамо нестабилност на својим границама, казао је за Дојче веле Џемс Меки, шеф Канцеларије за евроатлантска и глобална партнерства у НАТО, говорећи о приступању балканских држава овом пакту

Он је ово казао поводом наступајућег самита НАТО, који ће се одржати у јулу наредне године.

Међутим, како истиче ДВ, иако је самит тек за пола године, списак гостију већ је сада предмет оштрих дискусија јер се обично са таквих догађаја на највишем нивоу шаљу позивнице за чланство у Алијанси.

Лист наводи да је мало вероватно да ће на самит НАТО у Бриселу у јулу следеће године бити позвани представници нових земаља које би се ускоро могле придружити војном пакту. Па ипак, званичници Алијансе кажу да је за такве одлуке рано јер ће у априлу бити представљени нови извештаји о напретку.

Напредак Македоније, према речима Џемса Мекија, стоји у оштром контрасту са развојем у Босни.

Војни шеф НАТО је политичким лидерима у тој земљи прошлог месеца саопштио да БиХ испуњава војне услове за пријем у Алијансу, али да политички прогрес не постоји.

Како су недавно чланови Председништва БиХ рекли у одвојеним интервјуима за ДВ, противљење политичких представника Срба чланству у Алијанси практично је ову тему ставило на лед.

– Имамо штаб НАТО у Сарајеву. Тамо је више од 30 стручњака који свакодневно раде са Босанцима како би подстакли одбрамбене реформе. Надамо се јачању тих одбрамбених институција, да ћемо им помоћи да постану јаче како би осигурале безбедност у земљи. Али на послетку је потребна политичка воља, баш као и за реформе неопходне за приступ ЕУ, потребан је договор како би се предузеле неопходне реформе – каже Меки.

 

Извор: in4s.net

БОНУС ВИДЕО

СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ ДИГАО БАЛКАН НА НОГЕ ОБЈАВОМ О ПРАЉКУ: Хрвати га напали и пљували!

https://www.youtube.com/watch?v=u5lynKILbBg

Loading...