ПОЛИТИЧАРИ САГЛАСНИ: Бакир Изетбеговић је у Београд дошао с намером да се не договори! (ВИДЕО)

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић дошао је у Београд са намером да се не договори ни о једном питању које је важно и за Србију и за Босну и Херцеговину, тврде за ТВ Пинк посланици СНС и ЛДП Александар Мартиновић и Чедомир Јовановић

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, изјавио је да је обавеза Бакира Изетбеговића да обајсни ко је 2015. покушао да убије Александра Вучића у Поточарима, на шта је додао да му се чини да је јавност помало заборавила на то, и да сумња да би неко други уопште хтео да разговара са Изетбеговићем пре решавања тог случаја.

Он је истакао и то да је у овој ситуацији председник Александар Вучић показао огромну толеранцију, државничку мудрост и далековидост, коју мало ко има, и да је тиме пружио руку Бакиру Изетбеговићу, а то значи Бошњацима у Босни и Херцеговини.

Мартиновић је додао и то да му се чини да је та рука остала у ваздуху, и да не постоји довољно спремности са бошњачке стране, са стране Изетбеговића да се нормализују односи између БиХ и Србије.

– Чини ми се да је Бакир Изетбеговић дошао у Београд са намером да се не договори ни о једном питању које је важно и за Србију и за БиХ, а пре свега питање разграничења две државе – изјавио је Мартиновић.

Чедомир Јовановић, лидер ЛДП, је рекао да би он овај дипломатски скандал описао као логичну последицу односа који су у овом тренутку карактеристични за Босну и Херцеговину. Он је додао и да постоје велике разлике у политикама које воде представници бошњачког народа, односно Хрвати и Срби у Републици Српској.

Јовановић је рекао и да није изненађен изостанком конкретних договора с обзиром да је јасно да до њих не може доћи уколико се не реше претходна политичка питања која су отворена.

– Бакир Изетбеговић је у Београду размишљао о предстојећим изборима, на исти начин на који то чине представници друга два босанско-херцеговачка народа- казао је Јовановић, и додао да нико не може имати користи од продубљивања проблема у БиХ, који су и овако превише озбиљни, иако Изетбеговић не крије жељу да Босна призна статус Приштине. Он је рекао и то да би требало остати на умереној реакцији председника Вучића.

Александар Павић, политиколог, који се бави Сребреницом више од двадест година, рекао је да нам је Сребреница унесена као мина споља, да никада не можемо да се усагласимо осим око основних ствари.

– Хашки трибунал није донео никакво помирење, а Дејтон је донео мир – изјавио је Павић, и додао да притисци да се Дејтон ревидира трају већ 22 године, као и то да је Бакиру Изетбеговићу циљ да ревидира тај споразум.

Мартиновић је казао да уравнотеженост односа са БиХ не зависи само од Србије, већ од односа унутар саме Босне и Херцеговине, и политичке воље Бошњака, а то је у овом тренутку Бакир Изетбеговић.

 

Извор: Pink.rs

Loading...