ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР: Почетак рата није био агресија на Хрватску

Хрватски историчар Хрвоје Класић постао је мета десничарских портала након што је, позивајући се на документе, указао да почетак рата деведесетих година прошлог века није био никаква агресија на Хрватску.

Класић истиче да је за карактер рата кључно питање хронологије.

У Закону о правима хрватских ратних ветерана пише да оружани отпор траје од 5. августа 1990. до 30. јуна 1996. године, а у преамбули Устава се наводи да је „домовински рат“ трајао од 1991. до 1995. године.

-Како је Хрватска нападнута из неке друге државе, кад документи кажу да је до 8. октобра 1991. године Хрватска била саставни део југословенске федерације? – наводи Класић питајући се „ко је кога напао“.

Он је, гостујући на трибини „Полемике о карактеру домовинског рата“, коју је организовало Српско привредно друштво „Привредник“, навео да је „Стипе Месић, члан ХДЗ-а, био на челу државе (СФРЈ) која је напала другу државу на чијем челу је био Фрањо Туђман, такође, из ХДЗ-а“.

– Је ли то агресија?. упитао је Класић.

Долазак на трибину избегли су историчар Златко Хасанбеговић, председник Хрватског генералског збора генерал Павао Миљавац и адвокат Анто Нобило.

-Знам да политичар Хасанбеговић има проблема са историчаром Хасанбеговићем- наводи Класић и оцењује да се у суочавању са прошлошћу „догађа катастрофа“.

Класић тврди да у Хрватској постоје теме које се „не смеју преиспитивати“, те да документи „никога не занимају“.

Хрвоје Класић предаје на Филозофском факултету у Загребу теме из савремене хрватске и светске историје.

 

Извор: Срна

БОНУС ВИДЕО

Хрвоје Класић о односу Србије и Хрватске

 

Loading...