ШТА КАЖЕ РУСИЈА: Чији је Јерусалим

Москва је забринута због одлуке председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим за престоницу Израела и пресели тамо америчку амбасаду, саопштио је Спутњику извор у Министарству иностраних послова Русије.

„Забринути смо одлуком САД. Признали смо Западни Јерусалим за престоницу Израела, а Источни Јерусалим за престоницу Палестине. По нашем мишљењу, то је објективан, уравнотежени став. На крају крајева, палестинско-израелски преговори треба да доведу до одлуке проблема на бази принципа ’две државе‘ — Палестине и Израела — које живе у миру, добросуседству“, рекао је извор.

Према речима саговорника агенције, „то је руски приступ“.

„У том плану ми подржавамо све резолуције СБ УН, Генералне скупштине и Арапску мировну иницијативу“, објаснио је он.

Амбасадор Русије у Израелу Александар Шеин је изјавио да Москва може да преселити своје дипломатско представништво у Западни Јерусалим након што се реше сви проблеми о статусу палестинске територије.

„Сва питања, укључујући статус Јерусалима, треба да буду решена у склопу палестинско-израелских преговора“, написао је дипломата на Фејсбуку.

Шеф Беле куће Доналд Трамп синоћ је обелоданио своју одлуку да призна Јерусалим за престоницу Израела. Он је потписао документ о пресељењу америчке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.

 

Извор: rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Руски авион Су-27

Loading...