ПУЦА ВЕЗА САД И ЕУ: Брисел непријатеље већ плаши европском армијом

Председник Европског савета Доналд Туск изјавио је, поводом лансирања програма европских снага одбране ПЕСКО, да је захваљујући овом пројекту сан постао реалност.

Он је додао да политика ЕУ, да би била ефикасна, мора бити истовремено визионарска и прагматична и да је пре више од пола века настала амбициозна визија о европској одбрамбеној заједници, али да је недостајало јединства и храбрости да се она спроведе у праксу, објављено је на сајту Европског савета.

Туск је навео да је та идеја много пута обнављана, али без резултата да би данас постала реалност.

Покретање програма Сталне структурне сарадње у одбрани (ПЕСКО) представља практичан израз наше воље да изградимо европску одбрану, казао је Туск.

У дебатама које су претходиле јучерашњем догађају главна дилема било је како учинити да ПЕСКО буде инклузиван и амбициозан, навео је он, додајући да је тај програм у, којем учествује 25 земаља чланица ЕУ, свакако инклузиван, а ако све оно чему је посвећен буде испуњено, онда ће ПЕСКО такође бити и амбициозан.

Туск је подсетио да је много година најјачи аргумент против ове идеје био страх да ће то довести до слабљења НАТО-а, али је управо супротно.

Loading...