ТОП ЛИСТА „МОЋНОГ“ ОРУЖЈА НАТО ПАКТА: Они не раде или се распадају . . .

Kраљица Елизабета (не) држи воду док мајстори оду

Британски носач авиона „ЊКВ Краљица Елизабета“ (фото: ЈуТјуб)

Носач авиона „Kраљица Елизабета“, који је почетком децембра званично укључен у састав Kраљевске ратне морнарице Велике Британије, пропушта по 200 литара воде сваког дана.

После две недеље пловидбе, на носачу авиона који је коштао 3,1 милијарду фунти и који је требало да постане главни брод британске флоте, уочен је дефект до кога је дошло приликом облагања брода. Хитан преглед грдосије је показао да постоји проблем и на једном од пропелера.

Брод који је добио име у част краљице Елизабете Прве део је великог програма модернизације британске флоте. У складу са уговором са америчком компанијом „Локид Мартин“, на носачу авиона је требало да буду базирани ловци Ф-35.

Вире жице из смртоносног Ф-35

Амерички борбени авион Ф-35 (фото: ЈуТјуб)

Управо ове авионе америчка авијација и норвешке власти биле су приморане да приземље пре два месеца због грешке у систему за хлађење.

Сједињене Америчке Државе забраниле су лет за 13 авиона, док је Норвешка приземљила још два, јер се изолација на жицама за хлађење распадала.

Дефект је примећен на 57 авиона, од којих је 15 било у служби, а авијација САД је саопштила је да је компанија „Локид Мартин“ започела поправку ових летелица.

Откриће системске грешке покренуло је низ аналитичких текстова у америчким медијима, а поједини тврде да су резултати испитивања тог борбеног авиона показали да летелица има потенцијално смртоносну грешку по пилота.

Kако је објашњено, постоји опасност да му се приликом катапултирања преломи врат, иако је америчко војно ваздухопловство већ забранило пилотима лакшим од 61 килограм да лете у том авиону управо због овог проблема.

Споља гладац а унутра јадац

Амерички разарач „Зумвалт“ (фото: ЈуТјуб)

Није тајна да војна морнарица САД заостаје за војно-морнаричким флотама Русије и Kине, због чега настоји да у најкраћем могућем року обнови своју флоту.

Loading...