ДАЧИЋ ОБЈАСНИО: Америка, Британија, Француска нису нам пријатељи , раде против наших интереса – Руси су наша браћа

Само слеп човек може да верује да је стављена тачка на проблеме на Балкану, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Регионални конфликт ће трајати док траје узроци тих проблема — ако све проблеме стављате под тепих, саплешћете се о тепих, рекао је Дачић у емисији „Ћирилица“ на телевизији „Хепи“.

„Да ли су отклоњени проблеми због којих су избили ратови на Балкану — нису. Ово је само интермецо између неких нових сукоба, не због Срба, већ због нерешених питања на Балкану. Ако велике силе то не схватају, оне праве проблем, вртећемо се у круг“, истакао је он.

Говорећи о притисцима великих сила на земље које нису признале Косово, Дачић је директно поменуо САД, Велику Британију и Француску.

„Ја не могу да кажем да су нам то пријатељи, нек извини председник Вучић, они не раде за наше интересе, они раде против наших интереса. Могу да их поштујем као партнере, али далеко од тога да су пријатељи“, истакао је он и додао:.

„То су велике силе, мисле да је самим тим што је неко из Стејт департмента да могу да диктирају услове овде. Америка ће да анализира нашу војну сарадњу са Русијом, ако нешто имају да нам кажу, нека дођу Доналд Трамп или Рекс Тилерсон, па нека кажу, нећу да слушам да ми то говори Брајан Хојт Ји, он може код мог помоћника, заменика…“

С друге стране, додао је, „Руси јесу наши пријатељи, наша браћа“.

„Пре десет година многе земље су признале Косово под притиском. Прошло је десет година, а Косово није заокружило независност и неће никада заокружити док год је Србија оваква каква јесте, док год је Србија са оваквом влашћу, док год неће да прави компромисе на штету своје државе. Русија неће дозволити да Косово постане члан УН, јер има право вета“, напоменуо је Дачић.

Говорећи о лобијима, он каже да је, када је био у Вашингтону, поред Трамповог саветника за националну безбедност Х.Р. Макмастера, седео Барјактари који је пореклом са Косова.

„За нас је једино решење да се разговара са Трампом и са новом администрацијом, јер Стејт департмент то никада неће покренути са мртве тачке“, нагласио је Дачић.

Дачић је позвао све наше људе, где год да су у свету, да искористе све везе које имају и да му се јаве, да заједно покушају да се разговара са неким државама.

Он је указао да је Србија неколико пута сама себи давала аутоголове после 5. октобра 2000. године, наводећи као пример када су Горан Свилановић, Војислав Коштуница и остали пристали да се пријавимо у УН као нова чланица.

„Министарство спољних послова је тада упозоравало и Свилановића и Коштуницу да то није добро за наше интересе. Не, ми се пријавили као нова чланица! Како нова чланица, а основали УН?!“

Дачић каже да је било разних преговора са албанском страном и мисли да смо тада могли да разговарамо о многом опцијама како да се реши косовско питање.

Loading...