НАД ОВИМ БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ СВИ ЗАМИСЛИМО: Возач (71) направио атомску бомбу у својој гаражи! (ВИДЕО)

Уобичајено је мишљење да је производња атомске бомбе сложена и скупа ствар за коју треба ангажовати гомилу стручњака. И све то поред чињенице да су планови за њену изградњу строго чувана тајна.

Ово је на делу демантовао 71-годишњи возач камиона који је претходних 25 година провео управо на изградњи атомске бобме – тачније реплика оних који су бачене на Хирошиму и Нагасаки. И успео је.

“Кад се упореди са данашњом производњом сијалице, ово је једноставно. Стварно јесте.” “Ово” значи направити атомску бомбу, а то је за НПР (амерички државни радио) рекао Џон Костер-Милен. Реч је о возачу камиона који никад није завршио факултет, а прихватио је да вози ноћу како би му дан остао слободан за његов посебан хоби.

Као ученик се заинтересовао за атомске бомбе, а касније је одлучио да открије како оне функционишу па је провео 25 година разговарајући са стручњацима из Пројекта Менхетн, па са разним инжењерима, механичарима, а тражио је и владине документе а и сам радио своје калкулације. Како је рекао, када је у све то кренуо 1993. године, једна од идеја водиља била је да направи реплике бомби јер се ближила 50. годишњица њихове употребе.

Притом је мислио да заради и нешто новца са стране продајући их заинтересованим странама. Наиме, већ су постојале реплике тих бомби, али је он био врло незадовољан јер су биле направљене аљкаво. “Ја сам перфекциониста. Све мора бити онако како је било”, рекао је. И тако је почело, да би се завршило израдом праве бомбе. Литл Бој се налази у музеју ваздухопловства Вендовер у Јути, а потписали су га сви преживели ветерани из 509. ваздушне јединице која је бацила бомбу. Још 2001. године постао је њихов почасни члан.

Кад се озбиљно прихватио посла, отпутовао је у Лос Аламос у савезној држави Нови Мексико, место где је створена прва атомска бомба и где постоје реплике две бомбе бачене на Јапан. Он их је проучавао па одлучио да напише брошуру која би ишла уз сваку реплику.

“Та брошура данас има 431 страницу”, рекао је за НПР. Носи наслов “Атомска бомба: Врхунска тајна, инсајдерска прича о Литл Боју и Фат Мену”.

Костер-Милен тврди како ништа није добио незаконито, ништа му није “исцурило” у руке. “Открио сам да су ми све те информације пред носом.” Тако је био на предавању једног од учесника израде бомби који је на крају у рукама држао притискивач за папир направљен од пластике. Али, калуп којим је направљен био је исти калуп у који су сипали плутонијум како би направили језгро у бомби. Он је након предавања измерио држач папира и добио информацију која је некад била врхунска тајна.

Уз то је проучавао декласификоване фотографије и документе и полако слагао ширу слику. Стручњаци су његову брошуру од 431 странице прогласили “златним стандардом”.

И ту негде почиње проблем. Костер-Милен је у свом разговору за Њујоркер рекао: “Тајна атомске бомбе је у томе како ју је лако направити”. Стручњаци кажу да Костер-Миленов рад потврђује да нуклеарно оружје није тако тешко разумљиво. “Ако возач из Милвокија може да направи реплику, сасвим је јасно да нема ништа мистериозно везано уз њих. Ко год сматра да необразованост ефективно онемогућава малу нацију да се докопа нуклеарног оружја, треба само погледати његов рад.

 

Извор: Kurir.rs / Npr.org

Loading...