ОГЛАСИО СЕ ИЗЕТБЕГОВИЋ: „Изјава Николића нешто јако лоше и јако ружно“

Сарајево — Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио да је изјава бившег председника Србије Томислава Николића у Бањалуци нешто „јако лоше и јако ружно“

Он је додао и да се боји да патријарх српски Иринеј не служи Богу, него једном народу и нацији.

Изетбеговић је у интервјуу за сарајевску телевизију Н1 рекао да би Црква требало да буде Христов следбеник, а не, како је рекао, уски националист, што се, каже, српском патријарху пречесто дешава.

Николић је, наиме, након што му је уручен орден председника РС Милорада Додика на обележавању Дана РС, рекао, између осталог, да том ентитету „од срца жели самосталног и независност“.

Говорећи о јучерашњем обележавању 26. годишњице постојања Републике Српске, Изетбеговић сматра да је то било „активно супротстављање одлуци“ Уставног суда БиХ, те да је управо на његову иницијативу тај суд Дан Реублике у РС прогласио неуставним.

„Наше Тужилаштво је помало почело да се бави политком и избегава да ради свој део посла. Оно што је радио тужилац Марковић, да оптужи неке трећеразредне у том низу, а оне који су инспиратори не. Тужилаштво тако охрабрује једно дрско понашање“, навео је Изетбеговић.

Лидер Бошњака у БиХ каже и да је, када је реч о тој прослави, јуче намерно ћутао да би, како каже, други проговорили.

„Ја сам намерно овај пут ћутао да би други проговорили. Ја сам свој део посла завршио, по мојој апелацији 9. јануар не може бити дан који се прославља као Дан РС. Ово што раде је све против Устава и закона и кад-тад ће престати. Само треба бити упоран, како су они упорни јер на нашој страни су закон и правда“, рекао је.

Изетбеговић каже да се са православним поповима не може славити дан који „припада свима“ као православна слава, терајући Бошњаке и Хрвате.

„Славећи дан из ’91. године, када је одлучено да Срби разграниче са Бошњацима и Хрватима, а знамо како је то текло. Хтео сам да видим како се активирају. Хтео сам да то проради, да то не буде однос Изетбеговић – Додик или СДА – РС. Имали смо реакције ОХР-а, Америчке амбасаде и надам се да ће судови и тужилаштва почети да раде свој посао“, рекао је Изетбеговић.

Иначе, из његове Странке демократске акције раније данас је затражено да се анализира јучерашња прослава Дана Републике у Републици Српској, а од тужилаштва да предузме одређене мере.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Томислав Николић – Исконска је тежња свих грађана Србије и Српске да живе у једној држави

Loading...