ТИРАНСКА ПЛАТФОРМА ПОСТАЈЕ СТВАРНОСТ: Собрање усвојило закон, АЛБАНСКИ постао званичан језик у Македонији

Скупштина Македоније усвојила је данас Закон о употреби језика, према којем ће у македонским државним органима и институцијама званичан језик, поред македонског, бити и албански језик

За тај закон гласало је 69 од укупно 120 посланика македонске Скупштине, пренела је МИА.

Гласању није присуствовала опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ закон сматра “неуставним и дискриминишућим против македонског језика”.

Иначе, ова најутицајнија опозициона странка раније је најавила да неће учествовати у раду парламента због тога што се више њихових посланика налази у притвору под оптужбом да су учествовали у насилним протестима у скупштини, 27. априла прошле године када је Албанац Таљат Џафери изабран за председника Собрања.

Председник Македоније Ðорђе Иванов такође је против тог закона, јер сматра да он представља претњу по унитарни карактер земље и крши нњен устав.

Током скупштинске расправе, посланици владајуће већине истакли су да је закон део европског пута Македоније и да ни на који начин не крши устав нити унитарни карактер земље.

Премијер Зоран Заев у више наврата је поновио да је закон у складу са уставом земље и да је креиран да би се унапредиле неке практичне потребе грађана, навела је МИА.

Увођење албанског језика у службену употребу део је тзв. “тиранске платформе”, коју су представници албанских политичких партија у Македонији сачилини у Тирани, у договору са тамошњим властима и уз посредовање премијера Едија Раме.

Прихватање те тзв. “тиранске платформе” био је услов да албански политички представници у Македонији подрже владу социјалдемократа на челу са Зораном Заевим.

Усвајањем овог закона албански је постао службени језик у свим државним институцијама и градовима и општинама у којима живи више од 20 одсто албанске мањинске заједнице.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

УЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО ЂИНЂИЋА: Звездан Јовановић – Никада нисам био снајпериста и то је познато!

Loading...