ЗАСТРАШУЈУЋИ РАТНИ ПОТЕНЦИЈАЛ: Русија покреће развој пете генерације подморница ОНО ШТО НИКО ДРУГИ НЕМА

Очекује се да руски председник Владимир Путин потпише “Државни програм наоружања” за 2018-2025. годину, који предвиђа буџет од 19 трилиона рубаља. Овај документ истиче улогу нових технологија.

Подморнице класе “Хаски” су добар пример најсавременијег оружја које ће руска војска добити када се програм имплементира.

20. децембра је командант руске морнарице, адмирал Владимир Королев, прегледао прелиминарни концептуални дизајн подморнице пете генерације, који је развио морнарички биро за дизајн у Санкт Петербургу “Малакхите.“

Руско Уједињено бродарско предузеће (ОСК) је најавило почетак развоја пете генерације нуклеарне стелт подморнице класе “Хаски”, да замени постојећу “Јасен” класу. Фаза истраживања и развоја овог пројекта би требало да буде завршена следеће године.

Циљ је имати економичну вишенаменску нуклеарн подморницу, са временом изградње од четрири до четири и по године, да произведу укупно 15-20 подморница. Постоји неколико детаља о овој класи у отвореним изворима, али оно што је већ познато указује на то да ће “Хаски” подмонице бити технолошка сензација.

Председник Уједињеног бродарског предузећа, Алексеј Рахманов, рекао је да ће оне бити “потпуно другачије подморнице са становишта физичких поља“ и да ће бити “стандардизоване за комбиновање кључних елемената стратешких и вишенаменских подморница“.

Олег Власов, шеф роботског сектора “Малакхит” бироа, рекао је да ће подморница класе “Хаски” бити опремљена роботским системима који могу да раде у води и у ваздуху. Према речима заменика команданта морнарице, адмирала Виктора Бурсука, очекује се да изградња вишенаменске нуклеарне подморнице те класе почне 2023-2024. године.

Прва Хаски подморница треба да буде испоручена 2025. године, док би последња била испоручена 2030-их година.

Ово је веома посебан програм за који се очекује да ће резултирати нечим што свет никада раније није видео. Очекује се да ће нова класа имати уобичајен дизајн трупа, уобичајен сонар, снагу и погонске системе за три варијанте- Нова нуклеарна подморница балистичких ракета (ССБН), нуклеарна подморница (ССН), нуклеарна подморница крстарећих ракета (ССГН). ССГН варијанта ће укључивати систем вертикалног лансирања (ВЛС).

ССГН и ССБН варијанте би имале додатни део трупа. ССБН варијанта би могла бити изграђена у зависности од онога што се дешава са новим СТАРТ споразумом о контроли наоружања.

Очекује се да ће дизајн основне подморнице имати следеће спецификације: простор за смештање: између 4.000 и 6.000 тона (око 13.800 тона кад је потопљена), дужина: 140м, ширина: 13м, дубина: 600, издржљивост: 100 дана, посада: 64, радни век: 25-30 година. Очеквана брзина је између 32 и 33 чвора.

Наоружање ће укључивати 30комада “533м” торпеда, морске мине и крстареће ракете лансиране преко 10 торпедо цеви. 8 лансера ССГН-а ће примити 32 крстареће ракете. ССГН варијанта ће такође бити наоружана са “3М22 Циркон” хиперсоничном противбродском ракетом, која већ пролази кроз тестове.

Нове ракете способне за брзину од 5,0-6,0 Маха ће имати домет од 400км, са брзином која изузено отежава пресретање уз помоћ постојеће технологије ракетне одбране. Оружје је тренутно у процесу тестирања. Очекује се да ће ући у производњу 2018. године.

Русија ће бити једина нација на свету која ће покренути серијску производњу хиперсоничног оружја, остављајући САД далеко иза себе. Адмирал Сесил Ханеј, шеф америчке стратешке команде, упозорио је да ће амерички противракетни и противавионски обрамбени системи бити практично неспособни за пресретање руских хиперсоничних ракета.

Са смањеном буком, аутоматизованим контролним системима, сигурносним реакторима и оружјем дугог домета, нова подморница пете генерације ће бити дизајнирана да служи Морнарици 52 године.

Узимајући у обзир технолошку софистицираност руских подморница у производњи, као што је класа “Јасен”, и производне капацитете “Севмасх-а”, главног бродоградишлишта нуклеарних подморница, постоји много разлога да се верује да постоје знање и производни капацитети, да Русију начине првом земљом у свету која у служби има подморницу пете генерације.

 

Извор: Webtribune.rs

БОНУС ВИДЕО

Коментар на изјаву Митрополита Амфилохија Радовића

Loading...