ПУКЛА БРУКА У КАНАДИ: Доктор дивљао на пацијента што је тражио преглед на енглеском, мислио да је СРБИН! (ФОТО)

Шездесетседмогодишњи мушкарац из Монтреала поднео је тужбу против доктора Медицинског центра Универзитета Монтреал (ЦХУМ), због вређања, малтретирања и одбијања да га лечи, све због тога што је причао на енглеском и био имигрант.

Малиша каже да је његов лекар опште праксе упутио на уролога у ЦХУМ због анализе. Док је чекао на преглед, разговарао је на енглеском језику са једним чланом особља.

„Кад је у собу ушао лекар Лук Валикет, све се променило. Валикет је почео да разговара са особљем, прегледајући неке папире у мом картону. Почео је да бесни. Поцепао је потврду о заказивању следећег прегледа, бацио је у смеће и почео да се свађа са особљем. Питао их је: ‘Знате ли шта ово значи? Колико то кошта?'“, рекао је Малиша.

Како је навео оштећени пацијент, особље није ништа одговорило Валикету.

Малиша каже да је Валикет причао на француском језику док је дивљао на особље, да би на крају почео њега да испитује о пореклу.

„Почео је да збија шале на рачун мог имена. Није лако за изговор. Кренуо је да погађа одакле сам. Рекао је: “Можда је Рус, о не, он је Србин, изгледа као Србин. Можда је Чех, или изгледа помало хрватски“, истакао је Малиша, додајући да га је ово збунило. Он је на крају рекао Валикету да је из Пољске.

„Више пута је поновио: “источни Европљанин”. Био је љут, бесан што сам источни Европљанин. Рекао је да они немају пара за источне Европљане, и то на француском“, навео је пацијент.

Малиша је указао да лекар ни сам није течно говорио француски. Он сматра да је до негативног става лекара дошло кад је Валикет открио да је Малиша рекао да преферира преглед на енглеском.

„Кад ми се једном обратио на енглеском упитао ме колико сам дуго у Квебеку. Одговорио сам му да ту живим око 50 година. Потом се обратио особљу, питајући их: “Како то да тако дуго живи у Квебеку а не говори француски? Источни Европљани искоришћавају наш здравствени систем“, навео је Малиша.

Пацијент је рекао да га Валикет ниједном није упитао за његово здравствено стање и да није обавио анализе због којих је дошао.

Малишина ћерка Сузи је поделила његово болничко искуство на Фејсбуку.

Потом се и болница огласила са саопштењем, наводећи да су свесни ситуације и да је случај предат Канцеларији за жалбе.

I am writing of an incident that happened to my father today:My father, a Canadian citizen immigrated from Poland…

Posted by Suzie Malysa on Wednesday, January 10, 2018

Валикет није још јавно коментарисао случај, али је ЦХУМ навео у саопштењу да је лекар рекао администраторима болнице да је читава ситуација “погрешно протумачена”.

„Свакодневно наши лекари и особље ЦХУМ-а чине напоре да помогну пацијентима чији матерњи језик није француски, а преводилачке услуге су доступне по потреби. Треба, ипак, разумети да ЦХУМ није здравствено-социјална установа направљена да нуди све своје услуге на енглеском“, навела је болница у саопштењу.

Малиша је дан након инцидента истакао како и даље не може да верује шта му се догодило.

„Мислио сам да сањам, јер ме никада у животу (а дуго сам на овом свету) нико није овако третирао. Није ни време ни место за вођење дебата о језику кад је здравље у питању“, закључио је Малиша.

 

Извор: Kurir.rs / Luxoraleader.com

БОНУС ВИДЕО

У ЦЕНТАР – Меденица и Рудић (Слобин телохранитељ): Вишекруна не лаже, Вучић је геј

Loading...