НЕОЧЕКИВАНИ ПРЕОКРЕТ У ИСТРАЗИ: Нисам ја убио Аркана већ Слободан Милошевић…

Добросав Гаврић (41), осуђен на 30 година због убиства Жељка Ражнатовића Аркана, у свом захтеву за азил, који је поднео властима Јужноафричке Републике, тврди да није убица и наводи да је једини који је имао мотив и моћ за то убиство био тадашњи председник – Слободан Милошевић!

Он наводи да се Милошевић плашио Аркана као незгодног сведока против њега у Хагу, те да се веровало да је он и наручио атентат.

– Једина особа која је имала моћ и мотив да убије човека попут Аркана био је председник Слободан Милошевић. Он је био познат по томе што је био спреман и способан да убија противнике. До 2000. године снаге НАТО су тражиле Милошевића и истраживани су злочини почињени током његовог мандата. Тада се очекивало да ће бити прихваћена оптужница Међународног кривичног суда за оптужбе против Милошевића за ратни злочин или геноцид. То је повећало притисак на Милошевића. За истрагу је био потребан сведок високог профила који би лично могао да сведочи о Милошевићевом знању и одобравању злочина почињених током рата. У том погледу, Аркан је био очигледан избор. Из тог разлога је вероватно да је Милошевић наредио атентат на Аркана, у покушају да сакрије своја криминална дела – пише Гаврић у захтеву за добијање политичког азила, у који је „Ало!” имао увид.

Гаврић тврди да није познавао Аркана и да није имао никакав мотив да га убије. Истиче да је те вечери, 15. јануара 2000, дошао у „Интерконтинентал“ да се нађе са друштвом и да је тада то било једино пристојно место за излазак. Навео је да је тада видео Аркана, али да није обраћао пажњу на њега.

– Било је пуно притиска на полицију да нађе осумњиченог за атентат на Аркана, а ја сам касније невин оптужен за Арканово убиство – пише он у апликацији за статус избеглице у Јужноафричкој Републици, коју је суд одбио.

Гаврић упорно тврди да би му повратак у Србију значио сигурну смрт јер би га убили Арканови пријатељи, који су, како тврди, убили све оне за које су сматрали да су учествовали у његовом убиству.

Он је описао како је прве три године у затвору био у самици због безбедности, како га не би убио неко од многих Арканових сарадника.

– После изласка из затвора вратио сам се у Лозницу, где сам радио за оца. Међутим, ни у Лозници ја и породица нисмо били сигурни. Лозница је мали град и често су ме упозоравали да избегавам нека места јер су тамо виђали опасне људе који су ме чекали. Добијао сам анонимне претње и стално су ме чували, а на суђење ме је увек пратило шест-седам пријатеља – тврди Гаврић у апликацији за статус избеглице, коју је Виши суд у Кејптауну одбацио као неосновану.

Другостепени суд је закључио да су им српске власти одговориле да Гаврић није починио политички злочин и да нема основа да добије статус избеглице. У одлуци наводе да су им српске власти гарантовале да му не прети смртна казна уколико буде депортован у Србију.

Гаврић је ухапшен крајем новембра 2011, приликом атентата на тамошњег боса Сирила Бику. Код њега је тада нађено девет грама кокаина, као и лажне исправе на име Саша Ковачевић, због чега је такође оптужен. Једно време је био у притвору у затвору „Гудвуд“, а његова породична кућа се налазила у насељу Токај.

Гаврић је навео да је једно време студирао и радио као полицајац, као и да се касније придружио српским полицијским снагама и да је радио са Специјалним снагама Србије, где је био задужен у јединици за спречавање криминала у Србији, у којој је обављао дужности као што су пружање посебне заштите ВИП-у.

 

Извор: Danica Ćuruvija / Alo

БОНУС ВИДЕО

Како је убијен Аркан

Loading...