СКОТ: „Ова година је кључна, вреди прочитати извештај о Русији“

Амбасадор САД Кајл Скот оценио је да је одлука о неодржавању парламентарних избора добра јер ће парламент имати простора да се бави реформама.

Он, наиме, сматра да ће 2018. бити кључна година за напредак Србије на путу ка Европској унији.

Европска унија је, рекао је амерички дипломата новинарима на пријему у Министарству спољних послова Србије, јасно ставила до знања да је посвећена прикључивању земаља Балкана, да тај период до 2025. виде као кључан.

„Али, са моје тачке гледишта, за Србију је 2018. од кључног значаја. Мислим да има пуно прилика да се начини брз напредак на путу ка ЕУ, да се озбиљно узму питања која су покренута у Извештајима Ек и реформе које треба да буду спроведене у Србији“, рекао је Скот.

На питање због чега је, по његовом мишљењу, Србија на врху листе евроскептичних земаља и да ли је и ЕУ одговорна за то, Скот је казао:

„Политички лидери треба боље да објасне све бенефите које држава већ добија, да је ЕУ највећи донатор, као и да пружа помоћ и подршку Србији у процесу придруживања“, истакао је.

Он је признао да су људи у Србији обесхрабрени, због дужине трајања процеса, због проблема са којима се суочава сама Унија, као што је Брегзит и друго.

„Забринути су и у ком ће смеру ићи придруживање, између осталог и због мигрантске политике. Али, мислим да је ЕУ јасно поручила да је посвећена придруживању земаља Западног Балкана”, рекао је Скат.

На питање да прокоментарише извештај америчке администрације о „20-годишњем нападу Владимира Путина на демократске институције у својој земљи и Европи“, те да Србија треба да почне борбу против “малигног” утицаја Русије, Скот је кратко поручио да је то добар извештај са добрим детаљима.

„Вреди га прочитати“, закључио је Скот.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Вучић и Кајл Скот се провозали Хамвијем

Loading...