ПУТИН СПРЕМА ОДМАЗДУ: Руски милијардери се спремају да пребегну у нови порески рај у ЕУ

Више од 730 највећих руских бизнисмена је аплицирало за малтешко држављанство, које се може купити за 900.000 евра. Међу њима су Аркадиј Волож, Борис Минц, Алексеј Мареј и друга имена са руске листе Форбес-а, преноси РБЦ.

Листа грађана Малте је доступна на сајту владе ове државе, која је од 2004. године чланица Европске уније. Током протекле три године, број представника великог руског бизниса међу грађанима Малте се значајно повећао. А пасоши нису били само за те пословне људе, већ и за чланове њихових породица.

Од 2013. године у овој земљи функционише програм “Малтешко држављанство за инвестиције“, који је одобрила Европска комисија. Уз помоћ њега, држава планира да привуче 1.800 инвеститора који ће напунити локални трезор за 1 милијарду евра.

Према условима овог програма, износ инвестиција не би требало да буде мањи од 880.000 евра без провизија и накнада, а приватни инвеститор може затражити држављанство ове земље тек након што допринесе малтешком буџету са 650.000 евра. 70% овог износа је изабрано за Национални фонд за развој и социјалну политику Малте, а остатак одлази у државни буџет.

Осим тога, подносилац захтева мора купити некретнину на овом острву за најмање 350.000 евра, или изнајмити кућу на пет година, при чему укупан износ не може бити мањи од 80.000 евра за целокупан период.

Нови инвеститор такође треба да купи малтешке обвезнице, које је одобрила влада ове земље, за најмање 150.000 евра, са роком доспећа након пет или више година.

Подносилац захтева, заузврат, може добити пасош за себе и чланове његове породице, укључујући и деде, баке и унуке, као и жену и снају. Пасош ће такође бити издат деци која су рођена или усвојена од стране подносиоца захтева након добијања пасоша Малте.

Нови власници пасоша су Александар Несис из ИЦТ Холдинг Лтд и чланови његове породице, директор компаније Yандеx Аркадиј Волож и његова породица, председник Управног одбора инвестиционе компаније О1 Гроуп Борис Минц и његова породица, оснивач највеће руске алкохолне компаније Белуга Гроуп Александар Мечетин, велики руски земљопоседник Игор Кудокормов, генерални директор и заменик председника управног одбора Алфа-Банк Алексеј Мареј. Представници Минца, Несиса, Мечетина, Кудокормова и Мареја још увек нису коментарисали стицање држављанства Малте.

“Аркадиј Волож много путује у име пословања компаније, а поседовање европског пасоша вам омогућава да путујете у безвизном режиму. Као и раније, он остаје руски држављанин и испуњава све захтеве руског законодавства“, објаснила је компанија “Yандеx“.

Шеф руског представнишва компаније Цандy-Хоовер Гроуп и бивши потпредседник компаније Леново, Глеб Мишин, такође је потврдио поседовање малтешког пасоша за себе и чланове његове породице, објашњавајући ово тим да је то погодно за добијање “виза за слободно кретање широм света“, што је посебно важно за његову породицу јер се деца школују у иностранству. И у будућности он не искључује могућност регистрације свог посла под малтешком надлежношћу.

“Поред тога, Малта има лојалне услове за добијање држављанства. Малта такође пружа лаке пореске услове, а то је јако важно за нас“, рекао је Мишин.

На списку се налазе и менаџеи Касперски Лаб-а Алексеј де Мондерик и Татјана Мраморнова, један од најплаћенијих менаџера у Русији по Форбес-у, генерални директор рударске компаније “Полyус“ Павел Грачев, оснивачи компаније “Спортмастер“ Дмитриј Доичан и Николај Фартушњак, брат бившег министра саобраћаја Русије Леонд Левитин и његова породица, као и генерални директор Централног дома културе железничара.

Међутим …

Или сте уз Русију, или нећете имати ништа
Да све ово неће проћи тек тако како су неки олигарси замислили сведочи и добро позната ситуација из 2015. године а било је овако …

Loading...