СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ЗАГРМЕО: Америка уништава цео свет, она је узрок свих светских проблема

Америка уништава цео свет, закључак је руског министра Сергеја Лаврова. Он сматра да је администрација председника САД Доналда Трампа током 2017. изазвала велике тензије својим поступцима и претњама да ће силом решити светске кризе.

Тако је Вашингтон војним деловањем погоршао ситуацију у Сирији, уништио прилику за преговоре између Израелаца и Палестинаца признањем Јерусалима за главни град Израела, довео свет на ивицу нуклеарног рата претећи Северној Kореји, на прагу је да уништи и ирански нуклеарни споразум и константно провоцира Русију.

Ситуација нимало лака

Шеф руске дипломатије је јуче на годишњој конференцији за новинаре у Москви рекао да прошла година није била нимало лака у геополитичком смислу због Америке.
– Више кризних жаришта остало је активно у разним регионима, од Блиског истока и Северне Африке, до нашег суседа Украјине. Последњих месеци у години ситуација се драстично погоршала због претње Вашингтона да ће војним мерама решити ситуацију на Kорејском полуострву. Претње су упућене и Авганистану. Такође, најновије изјаве из САД не уливају оптимизам у вези са иранским нуклеарним споразумом – навео је Лавров.

Додао је да амерички планови формирањем граничне безбедносне снаге у Сирији не помажу решењу кризе.
– Американци обучавају 30.000 људи у те сврхе, а међу њима су Kурди и бивши терористи. Турска је већ реаговала, поручивши САД да одустану о тога. За Русију то доводи у питање сиријски територијални интегритет. Такође, ту је и питање односа између Турске и Kурда. Тај амерички једнострани потез не доприноси решењу проблема. Сви ми чекамо објашњење Вашингтона – рекао је Лавров.

– Палестинци су годинама, мало по мало, пристајали на уступке, а за то нису добили ништа. Упркос томе, коначно су били спремни на директне разговоре с Израелом, без икаквих предуслова. Русија је била спремна да буде домаћин тих разговора. То је сада пропало – објаснио је Лавров.

Kако је истакао, Москва ће разговарати са представницима УН и ЕУ без САД, како би се договорили о даљим заједничким корацима.
Kад је реч о Северној Kореји, шеф руске дипломатије навео је да је Москва спремна да подржи директне разговоре између свих страна укључених у севернокорејску ракетну кризу.
– Русија и Kина предлажу смиривање тензија и замрзавање конфликта, док САД прете војском. Међутим, сила не помаже решењу кризе – објаснио је Лавров.

Притисак на Европу

Посебан проблем је и најава постављања америчког ракетног система у Јапану.
– То угрожава односе САД и Русије. Чули смо да ће Јапан управљати тим системом, а да Америка неће имати никакве везе с тим. Нажалост, ми у то сумњамо – нагласио је Лавров.

Руски министар спољних послова осврнуо се и на амерички притисак на Европу да не прихвати руски гас.
– Вашингтон покушава да примора Европу да одбије пројекат Северни ток 2. То указује на то да се Вашингтон плаши фер конкуренције на свим пољима, а нарочито кад је у питању енергетика и снабдевање Европе гасом. Уместо руског гаса, САД желе да Европи продају свој скупљи течни гас – казао је Лавров.

Македонији дају име да би ушла у НАТО

Шеф руске дипломатије сматра да је недавно интензивирање разговора о званичном имену Македоније повезано са жељом САД да приме ту државу у НАТО.
– Преговори су се активирали тек кад су САД одлучиле да Македонија треба да буде у НАТО – рекао је Лавров.

Запад више није доминантан, САД се не мире с тим

Лавров сматра да Запад губи доминантну улогу у свету, а да САД са тиме не могу да се помире. Додатно, он мисли да се Трампова администрација боји конкуренције у међународној арени.
– Американци су познати по томе што се осећају специјалнима, па се и даље ослањају на то. Међутим, реалност је да Запад губи доминантан положај у свету, постоје нови центри моћи, рађају се нове моћне куће. Нажалост, наше колеге из САД и њихови савезници и даље желе да спроводе своју вољу путем диктата и ултиматума. Не желе да чују мишљења других центара моћи. Због тога не желе ни да препознају реалност, а то је формирање мултиполарног света – истакао је Лавров

 

Извор: Информер

БОНУС ВИДЕО

Вучић о Оливеру Ивановићу

Loading...