УВОД У РАТ ВЕЛИКИХ СИЛА: На видику војни сукоб Ирана и Израела

Израел и Иран ушли су у дуго невиђени ниво напетих односа, а ниједна страна не показује спремност за уступке.

Односи између Израела и Ирана бележе нови тренд раста тензија након што су израелске снаге бомбардовале иранске елементе у Сирији. Међутим, аналитичари тврде да до рата између две земље ипак неће доћи.

Након што је срушио иранску беспилотну летелицу у свом ваздушном простору, Израел је извео ваздушне нападе на проиранске елементе у Сирији, а током напада срушен је један израелски авион Ф-16, преноси агенција Анадолија.

У јеку раста тензија, Израел и даље тврди да иранско војно присуство у Сирији представља црвену линију, а у јавности се поставља питање докле су спремни да иду. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху ту тему је наглашавао и на састанцима са највишим званичницима Русије и САД, али Иран се није освртао на његова упозорења.

Израелски аналитичар Ави Исашароф за Анадолију је казао како суботњи инциденти представљају другу фазу израелско-иранске кризе.

– Иран има велико војно присуство у Сирији. То значи да главну реч у Сирији не води тамошњи председник Башар ал Асад, него Иран. Најновији догађаји само потврђују обиме иранског утицаја у Сирији – истакао је Исашароф.

Нагласивши како је рушење израелског авиона инцидент који није виђен у протекле три деценије, Исашароф је казао да пилоти авиона нису заробљени јер је авион пао на израелску територију.

– Бомбардовање иранских положаја у Сирији је био довољно јак одговор од Израела, али стварно питање је куда Израел и Иран намеравају да иду у овом случају. Кључ ситуације је у рукама Асада. Иако он јесте пион иранске политике, сматрам да као неко ко се још увек представља као председник, може и треба да спречи иранску доминацију у Сирији – рекао је Исашароф.

Истичући како израелски премијер Нетанијаху води политику којој главни циљ јесте останак на власти, Исашароф је рекао да он сигурно не жели да улази у рат са Ираном јер би у случају пораза доживео пад популарности.

И политички аналитичар Антоан Шалат такође указује да су Израел и Иран ушли у дуго невиђени ниво напетих односа, али да је очито да ниједна страна не показује спремност за уступке.

– Питање колико далеко ће све то ићи је питање за милион долара које нико не зна. Без обзира што ниједна страна не жели рат, ситуација се може погоршати и најмањим инцидентом. Сада све зависи о дешавањима на терену у Сирији. Чини се да су се обе стране попеле на дрво и да сада не знају како да сиђу – објаснио је Шалат.

Коментаришући и позив Израела да се Русија умеша и интервенише у овој ситуацији, Шалат је рекао да је нереално очекивати да се званична Москва одрекне савезништва са Сиријом и Ираном, без обзира што жели и добре односе с Израелом.

 

Извор: aljazeera

БОНУС ВИДЕО

Војска Ирана

Loading...