КОЛИНДА ПОРУЧИЛА СРБИМА: Хрватска је ваша домовина

Председница Хравтске Колинда Грабар Китаровић поручила је Србима у Хрватској да је Хрватска њихова домовина.

Она је навела да је дијалог дијалог пут у будућност и уједно запрека за понављање трагедија.

Обраћајући се учесницима Скупштине СНВ, она је рекла да јој је драго што може да их поздрави на том месту као њихова председница.

Подсетивши на времена када су Срби и Хрвати сарађивали, она је поручила да су надолазећа времена умањила осећај блискости и поверење, а да су остале последице и фрустрације које се и данас осећају.

– И ако се не можемо сложити око свега из прошлостси уверени смо да можемо да сарађујемо, да као политичари имамо задатак да учимо искораке који ће свима отворити перспективу боље будућности. Зато сам и упутила позив Вучићу и и захваљујем му на одзиву – поручила је она.

Вучићу је поводом његовог утиска да је протекла два дана очекивао да ће ипак бити мало лакше, „реплицирала“ изреком – што нас не убије, то нас ојача, те додала да су „ова два дана расправили питања важна за оба народа“.

– Судбина несталих, једна од најважнијих тема, а право на укоп или обележен гроб једно је од темељних права и предуслов успеха дијалога и амосфере у којој ће се моћи говорити о већој сарадњи у области еконоје и другим – рекла је хрватска председница.

Изразила је затим заједничко уверење да без обзира на разлике имамо дужност да поставимо основе трајног дијалога и сарадње који неће моћи да поремете повремени инциденти.

– То је у интересу наших билателних односа али и региона – казала је председница Хрватске, те додала да је Хрватска чланица ЕУ и НАТО, а чланство Србије у ЕУ је и хрватски интерес.

Истина, како је рекла, постоје отворена питања у приступном процесу Србије, али која две земље могу и треба да реше без спољних уплитања.

– Зато треба проширивати области и сарадње, а то је значајним делом у рукама мањина – приметила је и додала да је Хрватска радила на више начина на унапређењу положаја српске мањине и повратка.

– Наш задатак је да то буде што видљивије у практичном животу – рекла је, те поручила да је у том смислу дијалог најважнији, јер је „то пут у будућност коју желимо нашим народима и запрека за понављање трагедија“.

Китаровић је додала да у решавању проблема нема мањинске и већинске политике него само државне, додајући да у Хрватској нико не сме да буде грађанин другог реда.

– Порука иза које чврсто стојим и што је данас заједничка порука свим Србима у Хрватској: Хрватска је ваша домовина – закључила је Грабар Китаровић.

 

Извор: Vestionline / Tanjug

БОНУС ВИДЕО

Колинда Грабар-Китаровић на скупштини Српског народног вијећа у Загребу

Loading...