НОВИ ПРОБЛЕМИ: Асанж изгубио процес пред судом

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж изгубио је процес пред судом у Лондону, који је одлучивао да ли је у интересу правде да предузме легалне кораке против њега, јер није поштовао одредбе условне слободе 2012. године.

„Узимајући у обзир факторе за и против, сматрам да је хапшење пропорционалан одговор, иако је Асанж ограничио своју слободу већ неколико година“, рекла је судија Ема Арбутнот у својој пресуди у Вестминстерском суду, а преноси „Ројтерс“.

Она је Асанжа описала као човека који „жели да наметне своје услове на путу правде“, те да се чини да сматра себе човеком изнад закона, а да жели правду, само ако то иде у његову корист.

Такође, она је додала да није приметила да је његов страх да ће га шведске власти испоручити САД „разуман“.

За време доношења пресуде мала група Асанжових присталица стајала је испред суда, држећи транспаренте на којима је писало „Ослободите Асанжа“.

Асанж је побегао у амбасаду Еквадора 2012. године како би избегао да буде испоручен Шведској, која га је тражила због, наводног‚ силовања, што је он порицао.

Шведска је одбацила случај у мају прошле године. Међутим, Велика Британија и даље тражи његово изручење због кршења условне слободе.

Loading...