ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ СРПСКОГ ИСТОРИЧАРА: Краљица Елизабета потомак Немањића?!

Директна лоза се угасила у 14. веку смрћу цара Уроша, а по женској линији њихови наследници су краљевска породица Виндзор у Енглеској, каже историчар Дејан Ристић

Више од два милиона људи сваке недеље у 20 сати гледа серију „Немањићи“ на РТС, а вероватно сваки пети гледалац тврди да је потомак првих српских владара. Управо због тога многи би волели да у свом родослову пронађу везу с њима, а историчар Дејан Ристић каже за Курир да она не постоји.

– Потомака Немањића нема у Србији. Династија Немањића завршава се с царем Стефаном Урошем Петим, који је умро 1371. без потомака. Директна лоза се угасила крајем 14. века и у Србији нема директних нити индиректних потомака – каже Ристић и додаје:

– Немањиће треба тражити у породици Виндзор у Великој Британији и међу Романовима, али и у Турској. Принцезе из породице Немањић су се удавале за стране владаре, па и краљица Елизабета има немањићке крви.

Мит Народно веровање у Црној Гори

У НОЛЕТУ ТЕЧЕ НЕМАЊИЋКА КРВ

Породица Васојевић тврди да су потомци Немањића, а преко њих и најбољи српски тенисер Новак Ђоковић и покојни председник Слободан Милошевић.

– Васојевићи, као ни Ђоковићи, нису потомци Немањића – кратко је рекао Ристић.

И генетичари тврде да је вероватноћа да се на основу упоређивања земних остатака владара из немањићке лозе и потенцијалног потомка пронађе веза „огромних“ 0,00000009 (седам нула!) процената.

Ристић наглашава да се крв предака вратила у Србију преко Енглеза.

– Ген је стигао преко Карађорђевића и краљице Марије, која је унука британске краљице Викторије. То је више симболика него реална прича. Везе с Немањићима су само индиректне – закључује Ристић.

Поједини историчари нису сигурни ни у везу Милице Хребељановић, жене кнеза Лазара, са династијом Немањић.

– О вези кнегиње Милице с породицом Немањић писано је у каснијим летописима, вероватно да би се одржао континуитет српске државе. Чак и да је тако, лоза Лазаревића завршава се 1427. године смрћу деспота Стефана, који је, такође, умро без потомака – тврди Бојан Миљковић, научни саветник у Византолошком институту.

И млади глумац потомак

МИЛОШ ЈЕ ОД ВУКАНОВЕ ЛОЗЕ

И млади глумац Милош Ђуровић, који у серији „Немањићи“ игра младог Стефана Првовенчаног, потомак је Немањића.

– То тврди мој отац – каже Ђуровић, који би могао бити потомак Немањића по Вукановој линији, сличној линији као и Ђоковић.

 

Извор: Kurir / Ljubomir Radanov

БОНУС ВИДЕО

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗ РУСИЈЕ – ПОЧЕЛО ПРАВЉЕЊЕ МИГА 41 ЛОВАЦ 6 ГЕНЕРАЦИЈЕ

Loading...