KОЛИНДА ЗАKУKАЛА: Људи, враћајте се – Хрватска умире

Хрватска председница Kолинда Грабар-Kитаровић, која борави у вишедневној посети државама Јужне Америке, у Буенос Аиресу, тамошњој дијаспори поручила да се нада да ће се многи од њих вратити у Хрватску, која, како је рекла, демографски умире

– Надам се да ће се многи од вас и враћати у Хрватску, јер Хрватској је потребан живот. Нажалост, Хрватска умире демографски и морамо учинити пуно тога како бисмо је оживели, а понајвише унети дух оптимизма, вере у себе, у свој народ, у своју домовину, и у своју будућност – рекла је Грабар-Kитаровић у разговору са припадницима хрватске заједнице у Лујану, Цортинесу и са фрањевцима из Перуа.

Kитаровић је у недељу отпутовала у вишедневну посету Јужној Америци током које ће посетити Аргентину и Чиле, где живе многобројни припадници хрватске заједнице.
Процењује се да у свакој од тих двеју држава Јужне Америке живи између 200 и 250 хиљада Хрвата, док је у Бразилу тридесетак хиљада.

Посета хрватског председника Аргентини није било од 1994., када је тадашњи председник Фрањо Туђман посетио ту земљу, а кад је реч о Чилеу пре Kитаровићеве тамо је боравио Стјепан Месић 2005.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Руски ракетни систем С-300

Loading...