ГЕНЕРАЛ МАЛИНОВИЋ О ХЕЛИКОПТЕРСКОЈ ТРАГЕДИЈИ: Зашто ћуте Николић и Диковић?

Пилот Срето Малиновић, бригадни генерал у пензији и некадашњи заменик команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, један је од малобројних који је после хеликоптерске трагедије у Сурчину указивао на низ пропуста и злоупотреба овлашћења у ланцу командовања када је 13. марта пре три године дошло до погибије шесторо чланова посаде и медицинских радника и бебе старе пет дана.

Након што је тужилаштво одустало од покретања кривичног поступка, испало је да су само генерали Ранко Живак и Предраг Бандић дисциплински кажњени забраном напредовања до две године. Да ли се ту може ставити тачка на одговорност за ову трагедију?
– Наравно да не, а колико је мени познато ни дисциплински поступак против њих није окончан, а генерал Бандић је у међувремену „кажњен“ именовањем за шефа војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО.

Ко су, према Вашем мишљењу, објективно одговорни за трагедију, не због постојања намере да се несрећа деси, што нико никада није ни тврдио, већ због злоупотребе положаја, нестручности, бахатости и повиновања наредбама неовлашћених лица?

Без судског епилога
Хоће ли икада случај хеликоптер имати судски епилог?

– Сумњам, јер овде је на делу и сумрак правосудног система. Поступајућа тужитељка „кажњена“ је одласком у нотаре и тако затрпана силним новцем који се зарађује у овој професији. Оно што је најгоре је то што смо у потпуности појефтинили људске животе.

– Ова трагедија је показала сумрак државних институција, почев од војске, владе, скупштине до тадашњег председника Републике Николића. Нико од њих није урадио свој посао и сви сносе део одговорности за последице оног што се десило. Неко због директног учешћа, неко због прикривања елементарних чињеница о дешавању у тој ноћи, неко због злоупотребе овлашћења у командовању војском, неко због злоупотребе овлашћења у командовању јединцом, а неко због ћутања.

Ко је ћутао а требало је да проговори?

– Имали смо ситуацију у којој је председник државе, врховни командант, како га титулишу, иако је он главнокомандујући, наредио да се изврши испитивање ванредног догађаја са смртним последицима, а онда је заћутао и ћути и дан-данас. У томе има елемената кривичне одговорности, ако прикривате сазнања која су евидентна, а евидентно је да је тадашњи министар одбране Братислав Гашић злоупотребио овлашћења у командовању војском које му председник Николић није, а није ни могао пренети. Притом, прескочена је главна карика у командовању – начелник Генералштаба, односно оперативни центар система одбране. Ту се више не говори о моралној већ о кривичној договорности. После тога је тадашњи премијер, а садашњи главнокомандујући Александар Вучић рекао: „Не дам Гашића. Шта хоћете да кажете да је крив зато што је желео да спасе дете“. Не, крив је зато што је дете са све посадом погинуло!

Утисак је да је већа одговорност на политичарима који су инсистирали да се акција спроведе иако су људи у војсци упозоравали да су метеролошки услови сложени и неповољни за подухват спасавања бебе?

– Имам огромну замерку својим колегама које су дозволиле да подлегну политичком притиску. Очигледно се користила сила функције да се ућутка начелник Генералштаба који је у једном тренутку рекао да је ипак требало да зна за задатак, али је на крају и он повукао ручну. Дошли смо до тога да се са начелником Генералштаба играју труле кобиле. Прескаче га ко како хоће.

Стефановић ни крив ни дужан херој

Интереснатно да је полиција претходно одбила да због неповољних метео услова њихов хеликоптер учествује у акцији…
– Да, и то су момци који су завршили исту академију коју су завршиле и моје колеге које су послате на задатак. И ти су момци због одијања задатка трпели притиске, али је на крају њихов министар Небојша Стефановић испао херој, иако их је претходно рибао само тако.

Може ли онда да се каже да је генерал Диковић и даље на челу Генералштаба зато што је на случај хеликоптер зажмурио?

– То би била прегруба дефиниција, али мислим да је он толико подобан да ће остати на функцији у наредном периоду, иако ове године испуњава услове за пензионисање. Он је мио свакоме ко воли полтроне, а ми имамо власт која обожава ту врсту односа према себи, тако да има шансе да буде вечнији него што је Расим Љајић у влади. Према мом мишљењу, начелник Генералштаба је требало да поднесе кривичну пријаву против министра одбране због непоштовања процедуре и злоупотребе у командовању. То исто је према министру одбране требало да уради и председник Републике.

 

Извор: J. Arsenović – Vesti

БОНУС ВИДЕО

Како је Војска Југославије бомбаровала ОВК 1999. године

Loading...