ТОМА ФИЛА О СПОМЕНИКУ: Кад може Ђинђићу, може и Милошевићу

Цео СПС стоји иза идеје да се Слободану Милошевићу подигне споменик у Београду, изјавио је члан Председништва социјалиста Тома Фила.

Подсећамо, активисти Удружења грађана “Слобода” и млади активисти СПС поднели су прошле недеље иницијативу Скупштини града да се бившем председнику Србије и СРЈ Слободану Милошевићу у Београду подигне споменик.

Тим поводом гости јутарњег програма на телевизији Прва били су члан Председништва социјалиста Тома Фила и историчар Никола Самарџић.

Према речима Томе Филе, потребно је направити историјску дистанцу, али када се кренуло у подизање споменика Зорану Ђинђићу, зашто не би и Милошевићу, док је Самарџић навео да историјске чињенице не иду у прилог идеји подизања споменика Милошевићу.

“Сећате се, за време СФРЈ свуда су биле улице Јосипа Броза, као што је и један град у свакој републици морао да има његово име. Онда је Тито умро и почело је брисање тога. Због тога смо ми, а превасходно Коста Чавошки као први међу нама, предложили да се 50 година од смрти политичара, можда 30 према мом мишљењу, не покреће идеја подизања споменика било коме. Све то да се не би поновила ситуација са Титом. Пошто је то промењено и пошто је Зоран Ђинђић после злочиначке погибије добио булевар, а онда је и град на иницијативу Александра Вучића утврдио да се Ђинђићу подигне и споменик, појавила се иницијатива да се и Слободану Милошевићу подигне споменик“, каже Фила.

Према његовим речима, једино што је тражио јесте да Социјалистичка партија Србије подржи ту идеју.

“Као члан Председништва СПС нисам желео да то буде иницијатива иза које не стоји СПС и СПС сада стоји иза тога. Дакле, то није идеја само младих социјалиста, иза тога стоји цео СПС“, истакао је Фила.

На питање шта је Милошевић урадио за Србију и тиме заслужио да му се подигне споменик, Фила наводи да је он “за живота себи подигао споменик“:

“Дејтон је његово дело, зато постоји Република Српска. Слободан стоји иза тога. Друго, он стоји и иза Кумановског споразума, тј. Резолуције 1244… Притом, не мислим да је он кривац за распад Југославије, а и донео је достојанство Србији променом Устава из 1974. године који је био лош по нас“.

На констатацију водитељке Јоване Јоксимовић да су током владавине Слободана Милошевића били и 9. март, тенкови на улицама, ратови, инфлације и бомбардовање, Фила је додао:

“Јесте, све смо то имали, али је Милошевић спасао Телеком. Продао га је за милијарду долара, та новац је подељен овде. Зато кажем да је требало сачекати 30 или 50 година да меримо шта је ко урадио, а не шта је ко рекао. Потребна је временска дистанца“.

Историчар Никола Самарџић наводи да је Милошевић деведесетих “радио против Југославије – наши животи су уништени јер је уништена Југославија“.

“Милошевић и његова камарила су једва дочекали бомбардовање, они су то једва дочекали. Бомбардовање им је продужило живот и трајно увукло Србију у сукоб са западним светом из којег до данас нисмо успели да се извучемо“, истиче Самарџић.

Како каже, нема став како која улица треба да се зове, а подизање споменика је “ретро, обичај из 19. и 20. века“ и да је данас довољно некоме ставити таблу.

“Београдски избори су били занимљиви… Питање је који СПС стоји иза идеје о споменику? СПС који тражи да Београд буде као Палмина Јагодина или СПС који би да Београд буде као лабуристички Лондон? Што се мене тиче, не бих ни једно ни друго. Они би требало да изађу пред јавност, кажу да ли су за споменик и да ли су спремни за политичке последице због те идеје, па да се јаве нашем свеопштем шефу да видимо да ли ће то да подржи“, наводи Самарџић.

Међутим, он ту додаје и једно питање – “да ли је потребно у Београду отварати још један сукоб који би можда требало да припадне прошлости?“

“Наше друштво је дубоко подељено, пола грађана живи у епохи Слободана Милошевића сматрајући да је то наш пут, док је друга половина која слави Зорана Ђинђића тренутно збуњена“, каже историчар.

Фила је ту истакао да је СПС у градској скупштини гласао за споменик Зорану Ђинђићу и да су социјалисти прошли изборе, “а неки други нису“.

“Оно што је важно јесте да СПС стоји иза те иницијативе, ипак је Милошевић оснивач странке. А ко је ово СПС… Знате, Милошевић је једном рекао да се гласа за Шешеља, Дачић у једном периоду није био његов миљеник. Ипак, Дачић је после све прешалтао“, рекао је Фила.

На питање како Србија и историја треба да памте Милошевића Самарџић каже “на основу чињеница које не иду у прилог подизању споменика“.

“Ипак, споменик се не подиже због чињеница, него због емоција. Какве везе има Тесла са Београдом, а има два споменика музеј. Тесла је начин да злупотребите нечије сећање како бисте зауставили друштво у развоју. Аеродром је назван по њему и Тесла је ту злоупотребљен да аеродром не би добио назив ‘Зоран Ђинђић’. Одатле се иде у свет, а Ђинђић је био део тог света. Тесла је побегао одавде и једном је кратко био у Београду. Успешан је Американац, нема никакве везе са нама осим генетског порекла“, рекао је он и додао да су о Милошевићу “важне чињенице, попут тога да је суд утврдио да Милошевић стоји иза убиства Ивана Стамболића”.

“Није истина“, умешао се Фила. “Да би неко био осуђен мора прво да буде оптужен, да се донесе пресуда, па жалба… Тога нема. То је прича Вука Драшковића која не стоји. Оптужен јесте, никада осуђен. Зато кажем, дајте временску дистанцу. Које рехабилитације су сада актуелне? Драже, Недића… Колико је прошло од тага?“.

 

Извор: Б92

БОНУС ВИДЕО

ИНТЕРВЈУ: Тома Фила – Ђинђић и Коштуница су преварили Милошевића и изручили га у Хаг!

 

Loading...