ШОКАНТНА ПОЛИТИЧКА ПОРУКА ИЗ ВАШИНГТОНА: Срби, нећете добити ни ДЕЛИЋ КОСОВА!

Трампов нови специјалац за Балкан, помоћник америчког државног секретара Вес Мичел рекао да Срби немају право да блокирају формирање шиптарске војске, као и то да Србији неће бити дозвољена ни подела Косова, ни размена територије

Срби на Косову немају право да блокирају трансформацију Косовских безбедносних снага у такозвану „војску Косова“, а САД ће подржати њено формирање.

Ове шокантне поруке Србима и Србији у центру Приштине пренео је Вес Мичел, помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију. Мичел је нови Трампов специјалац за Балкан, који је на то место дошао после смене злогласног Брајана Хојта Јиа. После састанка са „председником“ и „премијером“ лажне државе Косово Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, Мичел је поручио да је „војска Косова“ унутрашње питање у које Београд не може и не сме да се меша!?!

Одбрана интереса

Мичел је за приштинске медије рекао да је са Тачијем разговарао о проблему безбедности на Косову.

да се ја питам
ХАШИМ ТАЧИ ‘ПРЕДСЕДНИК КОСОВА’
Састанак с америчким званичником био је веома пријатељски и конструктиван. Косово је било и остаће при томе да неће допустити поделу, размену територија или неку врсту аутономије.

– Нико не може ставити вето на трансформацију Косовских безбедносних снага у „косовску војску“. Америка је блиско подржала трансформацију КСБ, и то на свим нивоима. У Београду знају америчку позицију о овом питању – поручио је Мичел, додајући да је његова посета Балкану усмерена на наставак дијалога Београда и Приштине, а не на доношење и наметање било каквих готових планова.
– Нисам дошао да представим било који посебан план. Бићу посвећен наставку дијалога Косова и Србије и њиховом путу ка Европској унији – подвукао је Мичел.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово, на другој страни каже да Србија има свој „пакет“ и своје решење за покрајину и да ће одлучно бранити државну позицију, те да нема потребе поново преговарати о нечему што је договорено.

мојугао
ОЛЕГ БОНДАРЕНКО СТРУЧЊАК ЗА БАЛКАН

Западу се жури да заврши започето, што може довести до нове дестабилизације Србије. Албанци себе доживљавају као победнике и нису спремни на уступке. Русија брани Косово зато што је Србија пријатељ и савезник на Балкану.

– Србија ће упознати Мичела са положајем Срба на Косову и проблемима с којима се суочавају. Имамо нашу позицију и наш „пакет“ за Косово. И председник Вучић је говорио о томе да ће, када се заврши унутрашњи дијалог, бити изнета и званична позиција, односно конкретни предлози. Више пута сам био у делегацијама које је предводио Вучић и имао сам прилику да се уверим да председник Србије врло чврсто и тврдо брани српске позиције. Врло је тешко српску страну натерати да поново преговара о нечему о чему је већ преговарано – истиче Ђурић.

Отворена претња

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност „Едуконс“, сматра да САД отворено прете Србији.

чекајтебре!
ДЕЈАН ВУК СТАНКОВИЋ
АНАЛИТИЧАР
За Србију је кључно да добије што више за Србе на Косову и да избегне признање. Мислим да све остало може бити предмет разговора.

– Занимљиво да Мичел у Приштини говори о „војсци Косова“, а најавио је да је његов циљ посвећеност дијалогу. Оваквом званичном изјавом Мичел се отворено ставља на приштинску страну и меша у унутрашња питања Србије директно кршећи Резолуцију 1244, која каже да нема „војске Косова“ без сагласности српске стране. Можда је господин Мичел мислио на дијалог где једна страна одређује правила игре, а друга немо слуша и извршава наређења? Ово је отворена претња нашој земљи, где нико нема права да нас заштити. Морам рећи да се грдно вара, јер Србија уме и може одлично да се заштити сама, а ако буде требало, и те како има ко да јој помогне – закључује Бјеговић.

Русија уништава све државе на Балкану

Упитан да ли у Вашингтону виде пораст руског утицаја, посебно на северу Косова, Вес Мичел је одговорио:
– Видимо да Русија игра све деструктивнију улогу у већем делу Балкана, подривајући демократске институције. Били смо јасни у нашим разговорима са Русима да то није ни у њиховом интересу, али ни у интересу народа овог региона.

 

Извор: M. Dakić – M. Dobromirović / informer.rs

БОНУС ВИДЕО

Руско чудо – Сухој 50

Loading...