ДАЧИЋ У САРАЈЕВУ: Србија је на добром реформском путу, приоритет ЕУ

У Сарајеву је данас почео неформални састанак шефова дипломатија „земаља западнобалканске шесторке“, на којем учествује потпредседник Владе Србије и шеф српске дипломатије, Ивица Дачић, који је у свом обраћању поручио да је добро познато да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет наше земље, која је на добром реформском путу

– Добар реформски пут Србије потврђују и неки показатељи – рекао је Дачић и додао да је, на пример, у четвртом кварталу прошле године стопа незапослености износила 14,3 одсто, те да је у истомпериоду, реални раст БДП, у односу на исти период прошле године био 2,5 одсто.

У последње три године, навео је шеф српске дипломатије, Србија је успела да доведе у равнотежу две економске линије – расходе и приходе, захваљујући чему смо имали буџетски суфицит од 12 одсто БДП, а планирани дефицит је био 1,7 одсто.

– То практично значи, да смо успели да преокренемо линију дуга, тј. да смањимо учешће дуга у БДП, а планирани раст БДП за ову годину износи 3,5 одсто – казао је Дачић.

Kао трећи параметар, Дацић је навео да је индустријска производња у јануару 2018. године била 10,6 одсто у односу на јануар месец прошле године.

Захваливши домаћину, БиХ колеги Ивану Црнадаку, на организацији овог скупа, Дачић је изразио лично задовољство када је, како је рекао, у документу Европске комисије посвећеном проширењу ЕУ на Западни Балкан, који је објављен 6. фебруара прочитао да је Србија једна од учесница из региона која има перспективу да у целини буде спремна за чланство у ЕУ 2025.

– Драго ми је што је овакво виђење оцењено као амбициозно, јер је то права реч која одражава тежње за успехом и признањем а као таква, она је подстицајна и конструктивна – рекао је.

Будући да је у поменутом документу наведено да ће достигнућа свих западно-балканских учесница на европском путу бити оцењивана на објективан начин и појединачно, Дачић је, каже, уверен да ће амбиција Србије на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, наставити да нас подстиче да напредујемо, усавршавамо се, стичемо нова знања, да се не миримо са оним што већ имамо, него да радом и преданошћу стремимо ка оном што желимо.

Говорећи о дебатама које се воде у данашњем формату, Дачић је истакао да су се „Берлински процес“ и „Западнобалканска шесторка“ евидентно профилисали као формати кроз које подстичемо и продубљујемо сарадњу у региону западног Балкана, што је препознато и у документу ЕK о проширењу, који је једна од тема нашег данашњег састанка.

– Изгледа ми да је најчешће употребљавана кованица у њему – “добросуседски односи – рекао је Дачић подсетивши да је за ову, како је рекао, неопходност суштински важно за Западни Балкан у целини.

Истакао да чврсто верује да је изградња добросуседских односа, прави начин да регион постане стабилан, просперитетан и да грађани у њему имају квалитетнији и бољи живот у свим сегментима.

– Можда не довољно брзо, можда не у потпуности ефикасно, али евидентни су напори свих нас да повезивање и сарадњу, подигнемо на виши ниво. Навешћу само један пример који је до пре извесног времена било тешко замислити да је изводљив. Наиме, у Београду је 9. марта ове године потписан Меморандум о разумевању са нашим колегама из Хрватске о реконструкцији пруге Београд-Загреб. Реконструкцијом ће путовање између две престонице бити скраћено за око четири сата. Очекујемо да ће ове године бити завршена пројектна документација, а наредне године ће почети радови који би требало да буду окончани за две до три године – навео је.

Овај пројекат је, истиче, важан за регион у целини, како због превоза путника, тако и превоза терета, будући да се пруга налази на коридору 10.

Верује да ће овај пројекат, поред изградње „Ауто-пута мира“ бити један од кључних елемената инфраструктурног повезивања, од кључног значаја, како за Србију, тако и за регион Западног Балкана у целини.

Србија је, истакао је, захвална партнерима са Западног Балкана, као и чланицама ЕУ, на подршци Београду да добије седиште Секретаријата Транспортне заједнице.

Министар је уверио и да различите институције а посебно државни органи Србије, веома пажљиво анализирају услове који су пред нас постављени како би у што краћем року постали део ЕУ. Kао представник који долази из Београда, не могу да не поменем – цитирам: “Без ефикасне и свеобухватне нормализације односа Београда и Приштине кроз дијалог који предводи ЕУ, не може бити дугорочног мира у региону. Свеобухватни правно обавезујући документ о нормализацији је хитно потребан и суштински важан како би Србија и Kосово напредовале на свом европском путу““.

На примеру односа према Заједници српских општина, која је договорена Бриселским споразумом, најбоље се, истакао је, може видети разлика приступа имплементацији договора две стране.

– Наш став је да је прихваћено све оно што је договорено и да то представља саставни део Споразума. Знате, овакве ситуације се сликовито описују старом, познатом, изреком: “За танго је потребно двоје“ – закључиоје Дачић.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Српски ракетни систем земља-земља „Оркан“

Loading...