ДОДИК: Већина Срба у РС би се изјаснила за припајање Србији! (ВИДЕО)

Председник Републике Српске Милорад Додик је гостујићи у емсији “Ново јутро” на Телевизији Пинк оценио да би се већина Срба на референдуму, када би он био одржан, изјаснила да припајање РС Србији

– Гурнути смо у БиХ, то место нам је наметнуто као морање, диктирано од међунардоног фактора, желе да кажу да је Босна држава, а ми као нисмо… Међутим у Уставу и у Дејтонском споразуму пише да је БИХ састављена од два ентитета и три народа који су извориште свог суверитета и одлука на заједничком новоу. Не могу да бежим од тога – већина Срба би данас када би имала прилику да се изјасни о РС, мислим да би вечарас био готов референдум да се припоји Србији. То је нешто што постоји. Зашто не смемо да говоримо о томе? – навео је Додик.

Он је указао на коментаре да није из међународне заједнице да то није политички коректно, те поставио питање да ли је политички коректно да странци 20 година манипулишу наводним компромисом о БиХ и малтеретирају права РС и њену аутономију.

На питање да ли би волео да се распише такав референдум, Додик је рекао да он то не крије и да годинама говори о томе, те да мисли да је то природно.

– На крају ће та политичка природа победити, то се не може зауставити. То је била табу теме и о томе није смело да се прича. РС има све елементе са становишта државе и то је оно од чега ми полазимо. РС је једино што функционоише у БиХ, заједнички ниво је изгубљен јер нема консензуса – истакао је Додик.

Он је нагласио да је РС прављена у миру, вољом српског народа, као зов за слободом који је Србима на том простору значио државу.

– Када је није било државе догодили су нам се Јасеновац и Јадовно где смо масовно побијени – напоменуо је Додик и додао да је РС одбрањена у рату и неће одустати од обележавања Дана РС 9. јануара око чега постоји консензус и позиције и опозиције.

Loading...