ВЕЛИКА ОПАСНОСТ ПРЕТИ СРБИЈИ: Стиже нам нова СМРТОНОСНА БОЛЕСТ „ИКС“!

Ових дана завладала је планетарна паника због мистериозне „болести икс“, која наводно прети да побије милионе становника у свету, а најавила ју је Светска здравствена организација (СЗО).

То, међутим и није тако далеко од истине, како тврде стручњаци, јер постоји могућност да се у наредним годинама појави вирус који ће прећи са животиње на човека и тако изазове велику епидемију. Са друге стране СЗО у овом часу не зна који ће узрочник изазвати такву пошаст, када и где, али „болест икс“ ипак је увршћена на овогодишњу листу болести поред еболе, зике и САРС-а.

– „Болест икс“ представља сазнање да озбиљну међународну епидемију може изазвати патоген који је тренутно непознат – кажу у СЗО.

Проф.др. Жарко Ранковић, чувени српски инфектолог, каже да нема никаквог разлога да се шири паника због саопштења Светске здравствене , опасност, организације. Он не верује да ће „болест икс“ стићи током 2018 године, али не искључује ни њену појаву у наредним годинама.

– Не можемо ништа сада да тврдимо ми инфектолози, епидемиолози и остали стручњаци, јер СЗО не зна шта ће бити изазивач те болести, нити како ће се она преносити, те које ће органе да напада. Ништа се неће спектакуларно десити ове године, али здравствени систем мора бити спреман за појаву новог обољења. Некако сам уверен да ће болест изазвати вирус и то, пре свега из групе вируса које би са животиња могли да пређу на човека, односно да претрпе генетске мутације – каже наш стручњак и додаје да ће то бити нова болест за човечанство.

– Ако је болест нова, онда нема имунитета и може се очекивати много оболелих. У природи има све своје циклусе и дубоко сам уверен да такву инфекцију можемо очекивати. Баш као што је то био случај са еболом, када је наш здравствени систем реаговао на прави начин. Тако би требало чекати и „болест икс“, за коју ништа не знамо – објаснио је он.

Слично мисле и глобални научници, према објављеним информацијама, јер они страхују да ће непозната болест прећи са животиња на човека.

 

Извор: Srbija Danas / Alo

БОНУС ВИДЕО

ИСПЛИВАО снимак СТРОГО ЧУВАНЕ архиве Мирослава Лазанског из 1991! Ево КАКО и ЗАШТО се распала СФРЈ!

Loading...