ШПАНСКИ ПРЕМИЈЕР: Косово је Србија, Хашим Tачи је криминалац

Шпански премијер Маријано Рахој још једном је показао да је један од највећих европских пријатеља Срба и Србије

Шпански премијер Маријано Рахој још једном је показао да је један од највећих европских пријатеља Срба и Србије. Он је одбио да у мају иде у Софију на самит Европска унија – Западни Балкан, јер ће се тамо појавити председник лажне државе Косово Хашим Тачи, пише угледни шпански дневни лист ‘Ел паис’

Рахој никако неће да се нађе на истом месту са Тачијем, пошто званични Мадрид не признаје Косово као државу, али и због више него контроверзне, криминалне биографије овог албанског лидера.

Одлука Рахоја о бојкоту Тачија долази само два месеца пошто је Шпанија упутила Бриселу „нон пејпер“ документ у којем се стриктно наводи да је Косово неотуђиви део Србије и да Мадрид никада неће дозволити лажној шиптарској држави да уђе у Европску унију.

Пријатељ наше земље

Председник Владе Краљевине Шпаније, наводи „Ел паис“, требало је да 17. маја присуствује Самиту ЕУ – Балкан у Софији, али је сасвим извесно да ће отказати своје учешће, осим уколико организатори не откажу гостопримство Тачију.

„Рахој неће да оде на самит ЕУ-Балкан, јер не жели да се фотографише са косовским председником Хашимом Тачијем, пошто Шпанија не признаје независност Косова. Каталонија је више пута користила доктрину Косова како би оправдала свој покушај отцепљења од шпанског легалног система, што Рахоја наводи да не учествује на Самиту у Софији“, пише мадридски лист, додајући да Рахој неће да се фотографише са Тачијем ни због његове контроверзне, криминалне биографије.

Одлично обавештени извори ‘Ел паиса’ додају и да је председник Европског савета Доналд Туск већ започео ‘специјалну мисију’ убеђивања Рахоја да промени мишљење, јер је ‘важно одржавати блиске везе са балканским земљама’. Истовремено, организатори скупа у Бугарској, која тренутно председава ЕУ, разматрају како да одобровоље шпанског премијера, па предлажу и да у Софији не буде видно истакнута застава лажне државе Косово заједно са заставама осталих земљама. Међутим, Шпанији то није довољно, већ Мадрид инсистира да представници лажне државе Косово уопште не буду присутни.

Коментаришући одлуку Рахоја, шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручује да је Шпанија више пута показала да је истински пријатељ.

– Свака част премијеру Рахоју! Тако се бране принципи! Шпанија је више пута показала да је на страни Србије. Није признала лажну државу Косово и ми смо ту подршку увек умели да ценимо. Ово је још један показатељ да наша дипломатска борба за Косово има смисла и даје резултате. Наставићемо да се боримо за нашу јужну покрајину свим дипломатским средствима – подвлачи Дачић.

Важан шпански став

Loading...