РУСИЈА ОБНАВЉА ТРАНСПОРТНУ ФЛОТУ: Шта може нови „Иљушин“ (ВИДЕО)

Први модернизовани транспортни авион „иљушин“ Ил-76МД-М предат је руском Министарству одбране. Модернија верзија предвиђа инсталирање најсавременије радио-локационе опреме, као и побољшавање одбрамбених средстава. Војни експерти сматрају да ће та модернизација руску армију учинити мобилнијом, што је веома важно у случају потенцијалне претње.

Аналитичари објашњавају да је модернизација Ил-76МД умногоме „изнуђена мера“ због лоших односа са Украјином, где су се до пре неколико година производили делови за руске авионе. Због тога је Русија решила да се ослони на сопствене снаге.

Модернизација војно-транспортних авиона је почела 2013. године, а паралелно са тим одвија се и рад на новим пројектима. Због санкција, Русија је присиљена да обнови транспортну флоту, али стручњаци сматрају да ово иде у прилог домаћој конструкторској школи.

„Рад на модернизацији Ил-76МД војно-транспортне авијације до облика ИЛ-76МД-М изводи се по задатку Ваздушно-космичких снага. Модернизација предвиђа инсталирање најсавременије радио-локационе опреме“, рекао је потпредседник Уједињене корпорације за производњу авиона за транспортну авијацију Алексеј Рогозин, истичући да те мере продужују рок трајања авиона за 15 година.

Осим савремене радио-локационе опреме, на Ил-76МД-М монтиран је нови навигациони комплекс, као и десантно-транспортна опрема. У носу авиона налази се оптичко-електронски систем за посматрање (осматра подручја десанта), који може да ради како у инфрацрвеном дијапазону тако и у оптичком.

Војно-транспортни авион је опремљен елементима „стаклене кабине“ (уређаји за управљање, направљени помоћу ЛЦД екрана), савременом опремом за одбрану и чак системом за бомбардовање.

Loading...