ОТВОРЕНЕ КАРТЕ: Шта је права позадина бруталне Тачијеве акције

Јучерашњим инцидентом стављена је тачка на такозвани правно-обавезујући споразум између Приштине и Београда. Бриселски дијалог би требало да буде настављен, али са отвореним картама, каже за Спутњик Миливоје Михајловић.

Зашто су власти из Приштине на бруталан начин решили да се обрачунају са представницима српског државног врха?

Миливоје Михајловић, саветник директора РТС и одличан познавалаца прилика на Космету, на то питање одговара речима да му се чини да су једва чекали овакав повод, па да изазову нову кризу на северу Косова.

„Последња оваква криза била је 2011. године када су неколико месеци биле организоване барикаде на северу. Тадашња акција специјалаца на Косову имала је за циљ да скрене пажњу читавог света и јавности са извештаја Дика Мартија о трговини органима. Сада је циљ да се скрене пажња са почетка рада Специјалног суда за злочине ОВК, а на оптуженичкој клупи би требало да се нађе више политичких званичника из албанског политичког естаблишмента. Мислим да је ово игра Хашима Тачија да покаже свету: ’Имамо кризу, али ја могу да је решим‘, а ту кризу ће решити тако што ће покушати да дође до договора да своје име скине са листе оптужених“, објашњава Михајловић.

Осим тог циља, Михајловић сматра да би други ефекат био рушење владе Рамуша Харадинаја, јер је од првог дана јасно да Тачи није задовољан што је добио новог-старог ривала на месту премијера Косова.

„У сваком случају, први утисак је да су Срби застрашени и уплашени и да Тачи показује својој јавности да у сваком моменту може да интервенише и на северу, да има север под контролом. Можемо да очекујемо да ће за неколико дана сигурно изаћи са платформом за формирање ЗСО, што би била још једна обмана у овом петогодишњем циклусу формирања ЗСО“, каже Михајловић.

Коментаришући најаву да би Српска листа сама могла да формира ЗСО, Михајловић каже да је јучерашњим инцидентом стављена тачка на такозвани правно-обавезујући споразум између Приштине и Београда, као и да више никоме неће пасти на памет да тако нешто потписује.

„Мислим да је стављена тачка и на једну врсту перфидних и снажних притисака на Београда да или призна независност Косова или да уђе у погрешну варијанту поделе. Не мислим да у Београду постоји политичка снага која би пристала на признавање независности Косова или поделу, јер би то било политичко самоубиство. Дакле, не очекујем ништа добро. Мислим да би бриселски дијалог требало да буде настављен, али са отвореним картама“, мишљења је Михајловић.

Он закључује да се ЕУ од почетка дијалога понашала потпуно незаинтересовано, као да је страна којој одговара да се сукоби продубљују.

 

Извор: rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

МАРКО ЂУРИЋ: Албанци и у Бриселу понашали се безобразно и бахато

Loading...