АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: САД не могу саме да се боре против ДАЕШ-а

Америчка стратегија за борбу против ДАЕШ-а, осим непосредног учешћа у операцији у Сирији и Ираку, предвиђа помагање другим земљама у борби против те групе, изјавио је командант Корпуса маринаца САД, генерал Роберт Нелер, чији је говор објављен на званичној интернет страници Министарства одбране САД.

Одговарајући на питање водитеља конференције у „Атлантском савету“ о националној стратегији за борбу против ДАЕШ-а, с обзиром на ширење терористичких активности те групе на читав регион Северне Африке, Нелер је признао да Сједињене Америчке Државе немају довољно капацитета за самосталну борбу против ДАЕШ-а у целом региону.

Генерал је истовремено нагласио да Стратегија за националну безбедност предвиђа стварање савеза са другим земљама, а Сједињене Америчке Државе имају довољно могућности да помогну другим државама у ефикаснијој борби против тероризма.

„Свет је велик и стога се у Стратегији за националну безбедност говори о потреби за стварањем савеза и партнерстава. Ми немамо довољно снага за самосталну борбу (против тероризма) и нећемо то радити сами. Али ми можемо да помогнемо другим државама како би оне повећале ефикасност својих противтерористичких јединица и снага безбедности“, истакао је генерал Нелер.

Генерал је додао и да Сједињене Америчке Државе тренутно раде са француским, британским и италијанским партнерима како би побољшале могућности Нигерије, држава Западне Африке и других земаља у борби против претњи ДАЕШ-а.

Потребу да се помогне другим државама Нелер је објаснио чињеницом да ће „на крају Оружане снаге САД бити приморане да напусте овај регион“, а локалне снаге безбедности ће бити принуђене да се самостално боре против тероризма и „ми имамо довољно могућности да им у томе помогнемо“, додао је он.

Раније је објављено да ће САД издвојити 60 милиона долара за борбу против тероризма у афричком Сахелу.

 

Извор:  rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО

Руски ракетни систем С-300

Loading...