ТРАЖЕ РЕАКЦИЈУ СРБИЈЕ: Хрватска оштро осудила Шешељеве претње!

Хрватско министарство спољних и европских послова вечерас је најоштрије осудило претње које је Војислав Шешељ упутио председнику Демократског савеза Хрвата у Војводини Томиславу Жигманову и посланику у српском парламенту као и посланику Ненаду Чанку, председнику Лиге социјалдемократа Војводине и затражило да Србија правно реагује на претње, пренела је агенција Хина.

Министарство је у саопштењу навело да „најоштрије осуђује претње које је правоснажно осуђени ратни злочинац Војислав Шешељ“ упутио Жигманову и Чанку, преноси Хина.

Шешељ је јуче за „Блиц“ изјавио да се „интензивно припрема за понављање својих ратних злочина“, и да ће, како је рекао, „кренути од Томислава Жигманова и Ненада Чанка“.

МВЕП истиче да је Шешељ претње према представницима хрватске заједнице у Војводини поновио само 24 сата након што му је Жалбено веће Механизма за међународне кривичне судове изрекло пресуду и казну од 10 година затвора за злочине против човечности због, како се наводи, хушкачког говора у Хртковцима 6. маја 1992., „који је резултирао депортацијом, прогоном, присилним расељавањем и другим нечовечним поступањем против војвођанских Хрвата“, преноси Хина.

Хрватско министарство је у саопштењу изразило „озбиљну забринутост што су надлежне институције Републике Србије остале потпуно неме на претње понављањем најтежих међународних злочина за које је осуђен Војислав Шешељ“, преноси агенција.

У саопштењу се додаје да МВЕП „одлучно тражи и очекује одговарајућу правну реакцију надлежних тела Републике Србије на ове поновне изливе мржње и директне претње упућене припадницима исте оне мањинске заједнице у Војводини која је била објект бруталног етнички мотивисаног насиља 90-их година прошлог века и чије су ране још увек свеже“, наводи Хина.

Хрватско Министарство спољних и европских послова такође тражи од институција Србије да „спречи сваки облик физичког и вербалног насиља и нетолеранције према припадницима хрватске националне мањине у Републици Србији“, наводи се у саопштењу.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО

Претње ћерки Мис Југославије погинуле на Косову

Loading...