ДОДИК ОБЈАСНИО: За државни пројект НДХ до данас нико није одговарао

У Спомен-подручју Доња Градина данас је обележен Дан сећања на жртве усташког злочина — геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту, а председник РС је поручио да је тај логор био државни пројекат НДХ за који никада нико није одговарао.

Тај злочин, поручио је Додик, и данас нема своју званичну категоризацију као геноцид на Србима, Јеврејима и Ромима.

„Ово је место које наводи човека да ћути, јер нема шта да каже, а сада знам да морамо да говоримо о овоме, да не би било заборављено и однесено у нека тамна места историје и да се на би поново поновио ужасан бол и јаук, који су могле да чују само крошње изнад нас и небо“, рекао је Додик на комеморативном скупу у Доњој Градини.

Обраћајући се учесницима комеморације, Додик је рекао да је доминантан осећај који из логора Јасеновац носи још из детињства био страх од усташа и НДХ, јер је у тој држави спровођен стравичан пројекат систематског убијања једног народа.

„Та спирала места злочина — од Пага, Јадовног, преко Јасеновца, Градишке, до Сајмишта, Крагујевца, па поново према Броду, Пребиловцима, херцеговачким јамама, однеле су милион жртава српског народа у Другом светском рату“, подсетио је Додик.

Он је додао да су у том рату Србе, ослабљене у претходном ратном сукобу, убијали где год су стигли, без разлога и повода.

„Убијали су нас, а нису ни знали зашто то чине, али су у томе уживали, јер се никада нису уморили, стали, престали, чули јаук, плач мајке и детета. Никада нису имали саосећање и помислили на своје“, рекао је Додик.

Он је подсетио да је из логора Јасеновац 22. априла 1945. године пробој извршила само мала група од 1.100 преживелих логораша, у моменту када је свет већ видео и знао да је Други светски рат при крају.

„Кренули су да се пробију из логора да би били живи сведоци онога шта је било и да би омогућили да живот настави да тече“, додао је Додик, пренела је РТРС.

Он је подсетио да у општини Козарска Дубица 20 година после Другог светског рата није било мушког регрута из српског народа, јер су сви били побијени у логору за децу, у којем је побијено или нестало 35.000 козарачке деце.

Loading...